2. ÜNİTE: PEYGAMBERİMİZİN HAYATINDA ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYET: HZ. AİŞE

Bu ünitede Hz. Aişe’nin hayatı ve şahsiyetine dair bilgiler ortaya konularak onun Peygamber Efendimiz’in hayatındaki yerinin sentezlenmesi, Hz. Aişe’nin ilmî yönü ele alınarak onun kadınların eğitiminde üstlendiği rolün yorumlanması amaçlanmaktadır.
Ders Saati
18
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB2.14. Yorumlama, KB2.20. Sentezleme
Eğilimler
E3.3. Yaratıcılık
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB2.2. İş Birliği
Değerler
D15. Sevgi
Okuryazarlık Becerileri
OB1. Bilgi Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
-
Beceriler Arası İlişkiler
-
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

PH.12.2.1. Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’in hayatındaki yerini sentezleyebilme
a) Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’in hayatındaki yeri ile ilgili bilgileri araştırır.
b) Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’in hayatındaki yeri ile ilgili bilgiler arasında ilişki kurar.
c) Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’in hayatındaki yeri ile ilgili bilgileri birleştirerek özgün bir bütün oluşturur.

PH.12.2.2. Hz. Aişe’nin ilmî yönünü ve kadınların eğitimindeki rolünü yorumlayabilme
a) Hz. Aişe’nin ilmî yönünü ve kadınların eğitimindeki rolünü inceler.
b) Hz. Aişe’nin ilmî yönünü ve kadınların eğitimindeki rolünü bağlamından kopmadan dönüştürür.
c) Hz. Aişe’nin ilmî yönünü ve kadınların eğitimindeki rolünü nesnel ve doğru bir şekilde yeniden ifade eder.

İçerik Çerçevesi

Hz. Aişe’nin Hayatı ve Şahsiyeti
Âlim Kadınların Öncüsü: Hz. Aişe

Genellemeler:
Hz. Aişe, İslam dünyasında ilmî yönüyle öne çıkmış en önemli isimlerden biridir.

Anahtar Kavramlar
-
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; açık uçlu sorular, doğru-yanlış ve boşluk doldurma soruları, kavram karikatürü, analitik dereceli puanlama anahtarı ve grup değerlendirme formu kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilere Hz. Aişe’nin hayatı ve şahsiyetiyle ilgili bir performans görevi verilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin Hz. Aişe’nin Hz. Ebu Bekir’in kızı olduğunu bildikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

“Hz. Aişe kimdir?” sorusu sorularak öğrencilerin mevcut bilgileri yoklanır.
Öğrencilere “Hz. Aişe’ye bir mesajla soru sorma imkânınız olsaydı ne yazardınız?” sorusu yöneltilir.
Hz. Aişe’nin hayatından bir anekdot paylaşılır ve öğrencilerin, bu anekdottan Hz. Aişe’nin şahsiyeti hakkında çıkarımlarda bulunmaları istenir.

Köprü Kurma

Ashabın Hz. Aişe hakkındaki sözlerinden örnekler verilir ve öğrencilerin bu örneklerden yararlanarak Hz. Aişe’nin kişilik özellikleri hakkında fikir yürütmeleri sağlanır.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

PH.12.2.1
Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’le evlenmesine kadar olan hayatı anlatılır. Hz. Aişe’nin Hz. Peygamber’le sevgi, anlayış ve saygı temeli üzerine inşa edilmiş olan evliliğine ve Peygamber Efendimiz ile Hz. Aişe arasındaki muhabbete (D15.3) değinilir. Hz. Peygamber’in eşi Hz. Aişe’ye gösterdiği ilgi ve yakınlıkla alakalı örneklere yer verilir. Hz. Aişe’nin Hz. Peygamber’in vefatına kadar olan hayatı ele alınır. Hz. Peygamber’in hastalığı ve vefatı ele alınarak Hz. Aişe’nin bu süreçte üstlendiği sorumluluğa değinilir. Hz. Aişe’nin Hz. Peygamber’in vefatından sonraki hayatı ana hatlarıyla verilir. Hz. Aişe’nin hayatı ve şahsiyetine dair bilgiler açık uçlu sorular ile doğru-yanlış ve boşluk doldurma soruları kullanılarak değerlendirilebilir. Hz. Aişe’nin öne çıkan kişisel özellikleri örnekler üzerinden işlenir. Öğrencilerden, Hz. Aişe’nin hayatı ve şahsiyetine dair bilgiler arasında ilişki kurarak Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’in hayatındaki yerini bütün yönleriyle ifade eden bir çıkarımda bulunmaları istenir. Öğrencilere bu konuyla ilgili kısa bir hikâye yazma görevi verilebilir. Biçimlendirici değerlendirme yapmak için kavram karikatürleri kullanılabilir.

PH.12.2.2
Hz. Aişe’nin ilmî yönü ele alınır ve onun bu yönünü besleyen kişisel özellikleri belirtilir. Fıkıh, hadis ve tefsir alanlarındaki yetkinliği ortaya konur ve ilgilenmiş olduğu diğer ilim dallarına değinilir. Hz. Aişe’nin yürüttüğü ilmî faaliyetler kapsamında Hz. Peygamber’in ilme ve kadınların eğitimine verdiği önem işlenir. Hz. Aişe’nin Peygamber Efendimiz’in vefatından sonraki ilmî faaliyetleri ve kadınların eğitimi konusundaki çabaları ele alınır. Öğrencilerden Hz. Aişe’nin kadınların eğitimindeki rolünü, sağladığı katkılar bağlamında ele alıp kendi cümleleriyle ifade etmeleri istenir. Değerlendirme yapılırken yumruktan beşe tekniği kullanılabilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak iş birlikli çalışma yöntemiyle (SDB2.2) Hz. Aişe’nin hadis ilmindeki rolü ve önemini araştırmaları (OB1) ve ulaştıkları bilgileri içeren bir sunum hazırlamaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; grup değerlendirme formu ve içinde içerik, düzen, zaman yönetimi, özgünlük ve amaca uygunluk ölçütleri bulunan analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrencilerden Hz. Aişe’nin hayatından esinlenerek bir hikâye yazmaları istenebilir. Yazılan hikâyelerin sınıf ortamında okunması veya dramatize edilmesi sağlanabilir.
Öğrencilerden grup çalışması yaparak Hz. Aişe’nin kişilik özelliklerine, şahit olduğu olaylara, uzmanlaştığı ilim dallarına dair bilgilerin yer aldığı bir sunum hazırlamaları ve bu sunumu arkadaşlarıyla paylaşmaları istenebilir.
Öğrencilerden genel ağ ya da kütüphane üzerinden eriştikleri bilgileri kullanarak Hz. Aişe’nin ilmî yönünü anlatan bir zihin haritası hazırlamaları veya bir makale yazmaları (E3.3) istenebilir.
Öğrencilerden Hz. Aişe’nin hadis kaynağı olarak güvenilirliği, rivayet ettiği hadislerin önemi veya bu hadislerin günümüzdeki yansımaları hakkında araştırma yapmaları ve ulaştıkları bilgileri kaydetmeleri istenebilir.

Destekleme

Hz. Aişe’nin hayat hikâyesini anlatan bir okuma parçası verilir. Öğrencilerden bu hayat hikâyesindeki önemli olayları kronolojik olarak sıralamaları istenebilir.
Öğrencilere Hz. Aişe’nin hayatından örnekler içeren bir sunum izletilip konu görsel ve işitsel olarak desteklenebilir.
Öğrencilerden gruplar oluşturarak iş birlikli çalışma yöntemiyle Hz. Aişe hakkında bir broşür hazırlamaları istenebilir.