4. ÜNİTE: İLAHİ MESAJ
PH.10.4.1. Hz. Peygamber’in ilk vahyi alma sürecini çözümleyebilme
a) Hz. Peygamber’in ilk vahyi alma sürecine ilişkin unsurları araştırır.
b) Hz. Peygamber’in ilk vahyi alma sürecine dair unsurlar arasındaki ilişkileri belirler.
İlk Vahiy
Hz. Peygamber’in İlk Vahye Tepkisi
Genellemeler:
Allah’ın (cc) insanlığa son mesajı, Hz. Peygamber’e inzal olan ilk vahiyle başlamıştır.
Öğrenme çıktıları; öz değerlendirme formu, grup değerlendirme formu, bütüncül dereceli puanlama anahtarı ve doğru-yanlış soruları kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilere ilk vahiy süreciyle ilgili bir performans görevi verilebilir.
Öğrencilerin, ilk vahyin Alak suresinin ilk ayetleri olduğunu bildikleri kabul edilmektedir.
Öğrencilere Hz. Peygamber’in ilk vahiy tecrübesiyle ilgili neler bildikleri sorulur.
Öğrencilerden peygamberlere vahyin hangi yollarla geldiğine dair bildiklerini anlatmaları istenir.
Öğrencilere sorular sorularak ilk vahiy konusunda öğrenmek istedikleri hususların neler olduğu tespit edilir.
Kadir Gecesi’nin Müslümanlar için değeri konusunda öğrencilerin görüşleri alınarak ilk vahiy ile Kadir suresi arasında ilgi kurulur.
PH.10.4.1
Hz. Peygamber’in kırk yaşına doğru Hira’ya gitmeyi alışkanlık hâline getirmesi ve bunun muhtemel sebepleri ele alınır. Hz. Peygamber’in Hira’da geçirdiği sürece dair anekdotlara yer verilir. Hz. Peygamber’in bire bir gerçekleşen rüyalarına ve karşılaştığı bazı olağanüstü durumlara değinilir. Bu süreç ile Hz. Peygamber’in ruhsal olarak vahye hazırlanması arasında ilişki kurulur. Vahiy kavramı açıklanır. Diğer peygamberlere de vahiy gönderildiğine değinilir. İlk vahyin nazil oluşu ayrıntılı bir şekilde ele alınır. Öğrencilerden ilk vahiy süreciyle ilgili anahtar kavramlar seçmeleri ve olayın önemini içeren bir düşünce haritası oluşturmaları istenebilir. Öğrencilere bu çalışmaları geliştirmeleri için dönütler verilir. Hz. Peygamber’in ilk vahiy geldiğindeki ruh hâli ve yaşadıklarını Hz. Hatice’yle paylaşması anlatılır. Hz. Hatice’nin Peygamber Efendimiz’e verdiği destek (D4.1) vurgulanır. Bu kapsamda Hz. Peygamber’in ahlaki özellikleri ele alınır. İlk vahyin gelişi ve sonrasında yaşananlara dair bilgileri ölçmek için doğru-yanlış soruları kullanılabilir. Öğrencilerden uygulanagelen ahlaki özelliklere odaklanarak (E3.2) ve kendi tecrübelerini göz önünde bulundurarak güvenilir ve iyi bir insan olmak için hangi özelliklere sahip olunması gerektiğini ortaya koymaları istenir. Bu konuda bir grup şiiri yazmaları istenebilir. Ortaya çıkan ürünler öz ve grup değerlendirme formlarıyla değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak Hz. Peygamber’in ilk vahiy tecrübesinde hissetmiş olabileceği duyguları ele alan bir deneme yazmaları istenebilir. Konu bu kapsamda Türk dili ve edebiyatı ile ilişkilendirilir. Yapılan çalışma; içinde veri toplama, doğruluk, ilişki kurma ve anlatım ölçütlerinin yer aldığı bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.
Öğrencilerden Hz. Peygamber’i Hira’da tefekküre yönelten sebeplerden hareketle ahlaki kurallar ile toplumsal normlar arasındaki ilişkiyi araştırmaları, edindikleri bilgileri sentezlemeleri (OB1) ve ahlaki kuralların toplumsal normlar açısından önemini ortaya koyan (SDB2.3) bir makale yazmaları istenebilir.
Öğrencilerin ilk vahiy sürecini takip etmelerini sağlamak için Hz. Peygamber’in bu süreçte yaşadığı olayları özetleyen bir metin, sunu ya da videodan yararlanılabilir.