1. ÜNİTE: PEYGAMBERİMİZİN HAYATINDA ÖNEMLİ BİR ŞEHİR: TAİF

Bu ünitede Peygamberimizin Taif yolculuğunun sebepleri yorumlanarak Taiflilerin tepkilerinin altında yatan nedenler tarihî bağlamından koparılmadan yapılandırılarak tarihsel empati kurulması ayrıca Taif’in İslamlaşmasıyla sonuçlanan tarihî süreçteki gelişmelerin sentezlenmesi amaçlanmaktadır.
Ders Saati
22
Alan Becerileri
SBAB3. Tarihsel Empati
Kavramsal Beceriler
KB2.20. Sentezleme
Eğilimler
E2.1. Empati, E3.7. Sistematik Olma
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB1.1. Kendini Tanıma (Öz Farkındalık Becerisi), SDB1.3. Kendine Uyarlama (Öz Yansıtma Becerisi)
Değerler
D12. Sabır
Okuryazarlık Becerileri
OB3. Finansal Okuryazarlık
Disiplinler Arası İlişkiler
Coğrafya
Beceriler Arası İlişkiler
SBAB1.2. Sıralama
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

PH.10.1.1. Hz. Peygamber’in Taif yolculuğuna dair tarihsel empati kurabilme
a) Hz. Peygamber’in Taif yolculuğunu yorumlar.
b) Hz. Peygamber’in Taif yolculuğuna dair tarihsel bağlamsallaştırma yapar.
c) Hz. Peygamber’in Taif yolculuğunu yapılandırır.

PH.10.1.2. Taif’in İslamlaşması olayını sentezleyebilme
a) Taif’in İslamlaşması sürecine dair unsurları araştırır.
b) Taif’in İslamlaşması sürecine dair unsurlar arasında ilişki kurar.
c) Taif’in İslamlaşması sürecine dair unsurları birleştirerek özgün bir bütün oluşturur.

İçerik Çerçevesi

Taif Yolculuğu
İslam Davetine Taiflilerin Tepkisi
Taif’te İslam’ın Yayılma Süreci

Genellemeler:
Taiflilerin Mekkeli müşriklerle kurduğu siyasi ve ticari ilişkiler, İslam’a karşı çıkışlarında belirleyici
olmuştur.

Anahtar Kavramlar
-
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; bütüncül dereceli puanlama anahtarı, öğrenme günlüğü, analitik dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme formu ve kısa cevaplı sorular kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilere Taif’in İslamlaşmasıyla ilgili bir performans görevi verilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin Hicaz’daki önemli şehirlerden birinin Taif olduğunu bildikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Öğrencilerden Arap Yarımadası’nı gösteren fiziki bir haritada Taif şehrini bulmaları, haritada belirtilen coğrafi şekiller üzerinden şehrin iklimsel özellikleri ve geçim kaynakları hakkında tahminde bulunmaları istenir.
Öğrencilerden Hz. Peygamber’in Taif yolculuğuna çıkma sebeplerine dair görüş bildirmeleri istenir.
Öğrencilere Mekke ve Taif arasında hangi alanlarda ilişki kurulmuş olabileceği sorulur. Bu ilişkilerin İslam’a davet sürecini nasıl etkilediği hakkında öğrencilerin görüşleri alınır.

Köprü Kurma

Öğrencilerden Hz. Peygamber’in Taif halkına gösterdiği sabır ve merhametin günümüzde hangi durumlarda gerekli olabileceğine dair görüş bildirmeleri istenir. Böylece Hz. Peygamber’in gösterdiği sabır ve merhamet ile öğrenci görüşleri arasında bağ kurulur.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

PH.10.1.1
Taif’in İslam öncesindeki durumu coğrafi, sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan ayrıca Sakif kabilesi ile Mekkeliler arasındaki sosyal ve ticari ilişkiler bakımından ele alınır. Şehrin coğrafi özelliklerine değinilirken konu coğrafya ile ilişkilendirilir. Şehrin ekonomik yapısı incelenirken halkın gelir kaynaklarına ve refah seviyesine (OB3) değinilir. Hz. Peygamber’i Taif yolculuğuna sevk eden süreç ayrıntılarıyla işlenir. Bu kapsamda Mekke’de Müslümanlara yapılan baskılar, müşriklerin İslam davetini engelleme çabaları ve Hüzün Yılı konuları ele alınır. Bu konular işlenirken soru turu tekniği kullanılabilir. Öğrencilerden bütüncül bir bakış açısıyla Taif yolculuğunu yorumlamaları istenir. Öğrencilerden süreçle ilgili çıkarımlarını grafik bilgi üzerinden değerlendirmeleri istenebilir.
Taiflilerin İslam davetine tepkileri tarihî kaynaklarda geçen kanıtlara göre analiz edilir ve dönemin şartlarının fark edilmesi sağlanır. Nicelik olarak Müslümanların o dönemdeki durumu günümüz ile karşılaştırılır. Taif yolculuğu dönemin şartları içinde açıklanır. Öğrencilerden, bu konuda araştırma yaparak elde ettikleri bulguları analiz etmeleri istenir. Bu kapsamda öğrencilere bir makale veya rapor yazma görevi verilebilir. Yapılan çalışmalar; öz değerlendirme formu ve içinde içerik, ilişki kurma, özgünlük, dil ve anlatım ölçütlerinin bulunduğu bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir. Taif yolculuğu sırasında gerçekleşen hadiseler ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bu kapsamda Hz. Peygamber’in Taif’te kaldığı süre içinde yaşadıkları, Mekke’ye dönüş yolunda çektiği sıkıntılar ve şehre girebilmek için gösterdiği çaba ele alınır. Taiflilerin tepkileri karşısında Hz. Peygamber’in metaneti (D12.3) ve affedici tutumu vurgulanır. Hz. Peygamber’in Taif dönüşü yaptığı duaya değinilir. Öğrencilerden, empati kurarak (E2.1) Hz. Peygamber’in niçin böyle bir tepkide bulunduğunu tespit etmeleri ve zorluklar karşısında insanın nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği (SDB1.1) konusunda mevcut duygu ve düşüncelerini değerlendirerek fikirlerini söylemeleri (SDB1.3) istenir. Taiflilerin İslam davetine tepkilerinin dinî, siyasi, toplumsal ve ekonomik sebepleri hakkında çıkarım yapılır. Bu konu Sokrat semineri tekniğiyle işlenebilir. Öğrencilerden Taif yolculuğu sürecine dair elde ettikleri çıkarımı ifade etmeleri istenir. Bu kapsamda öğrenme günlükleri yazmaları istenebilir.

PH.10.1.2
Taiflilerle Müslümanlar arasında Taif yolculuğu ile başlayan ilişkiler kronolojik olarak ele alınır. Bu kapsamda Taiflilerin Mekkeli müşriklerle iş birliği yapması, Huneyn Gazvesi, Taif’in muhasarası, Heyetler Yılı ve Taiflilerin İslam’ı kabul etmesi konuları, aralarında ilişki kurularak işlenir. Taiflilerle Müslümanların ilişkileri ele alınırken kavram haritası tekniği kullanılabilir. Öğrencilerden bu süreçteki gelişmeleri sistematik bir şekilde ele alarak (E3.7) Taiflilerin İslam’ı kabul etme serüveni konusundaki düşüncelerini ifade etmeleri istenir. Bu kapsamda bir köşe yazısı yazmaları istenebilir. Öğrencilerden performans görevi olarak Taiflilerin İslamlaşma sürecini kronolojik şekilde sıralayan bir olay çizelgesi hazırlamaları istenebilir. Bu çalışma; içinde veri toplama, ilişki kurma, özgünlük ölçütleri bulunan analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrenciler Sakiflilerin kültürlerini, inançlarını ve hayat tarzlarını temel kaynaklardan araştırmak için bir grup çalışması yapmaya yönlendirilebilir. Bu çalışma sırasında öğrencilerden genel ağdan veya kütüphaneden kaynak araştırması yapmaları, Sakiflilerle ilgili bilgi toplamaları ya da araştırdıkları konuda bir makale yazmaları istenebilir.

Destekleme

Öğrencinin kendi öğrenme hızında ilerleyebilmesi için “Hz. Peygamber Taif’e kiminle gitmiştir?”, “Hz. Peygamber Taif’e niçin gitmiştir?”, “Taifliler Hz. Peygamber’e nasıl davranmıştır?” soruları yöneltilerek verilen cevaplar tahtaya yazılabilir.