Bu ünitede Peygamber Efendimiz’in hastalığı ve vefatı sırasında etrafında bulunan sahabilerin yaşadığı duygusal yoğunlukla ilgili olarak tarihsel empati kurulmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Ders Saati
6
Alan Becerileri
SBAB3. Tarihsel Empati
Kavramsal Beceriler
-
Eğilimler
E2.1. Empati
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB2.2. İş Birliği
Değerler
D7. Estetik, D13. Sağlıklı Yaşam
Okuryazarlık Becerileri
OB5. Kültür Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
-
Beceriler Arası İlişkiler
TAB3.2. İçerik Oluşturma
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

PH.9.4.1. Hz. Peygamber’in hastalanmasından vefat etmesine kadar geçen süreçteki ortamla tarihsel empati kurabilme
a) Hz. Peygamber’in hastalanmasından vefat etmesine kadar geçen süreçteki ortamı yorumlar.
b) Hz. Peygamber’in hastalanmasından vefat etmesine kadar geçen süreçteki ortam konusunda tarihsel bağlamsallaştırma yapar.
c) Hz. Peygamber’in hastalanmasından vefat etmesine kadar geçen süreci yapılandırır.

İçerik Çerçevesi

Hz. Peygamber’in Hastalık Süreci
Hz. Peygamber’in Vefatı

Genellemeler:
Hz. Peygamber, her insan gibi ölümü tatmıştır.

Anahtar Kavramlar
-
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; analitik dereceli puanlama anahtarı, bilgi kartı ve grup değerlendirme formu kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilere Hz. Peygamber’in vefatı ile ilgili bir performans görevi verilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin Hz. Peygamber’in Medine’de vefat ettiğini bildikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Hz. Peygamber’in vefatının sahabeyi hangi açılardan etkilemiş olabileceği hakkında öğrencilerden görüş bildirmeleri istenir.

Köprü Kurma

Bilal Habeşi’nin Hz. Peygamber’in vefatından sonraki tepkilerini konu alan bir metin okunarak örnek olay üzerinden Bilal Habeşi ile empati (E2.1) kurulması sağlanır.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

PH.9.4.1
Veda Haccı’na değinilir. Hz. Peygamber’in hastalanması ile defnedilmesi arasında yaşanan süreç, Hz. Peygamber ve sahabe açısından tüm ayrıntılarıyla ele alınır. Bu kapsamda Hz. Peygamber’in hastalıklardan korunmaya dair hadisleri üzerinden sağlıklı yaşamın önemi (D13.4) vurgulanır. Sahabilerin Hz. Peygamber’in vefatına verdiği tepkiler ele alınır. Öğrencilerden, bu tepkilerden hareketle Hz. Peygamber’in hastalığı sürecinde sahabenin yaşadığı duygu durumlarını incelemeleri ve yorumlamaları istenir. Bu konu işlenirken öğrencilerin dramatik monolog tekniğini kullanması istenebilir. Yapılan sunumlar; içinde içerik, anlatım biçimi ve özgünlük ölçütleri bulunan analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.
Hz. Peygamber’in defnedilme süreci, tarihî kaynaklarda geçen kanıtlara dayanarak analiz edilir ve dönemin koşullarının fark edilmesi sağlanır. Cenaze namazının günümüzdeki
kılınma biçimiyle Hz. Peygamber’in cenaze namazının kılınış şekli karşılaştırılır. O süreçte yaşananlar dönemin koşulları çerçevesinde ele alınır. Öğrencilerden konuyla ilgili bilgi kartları yazmaları istenebilir.
Sahabenin Hz. Peygamber’in vefatına verdiği tepkiler incelenerek ashabın yaşadığı üzüntünün sebepleri ele alınır. Öğrencilerden ashabın tepkilerini ortaya koyan bir çıkarımda
bulunmaları istenir. Öğrencilerden, performans görevi olarak Hz. Peygamber vefat ettiği sırada yaşananlara dair iş birlikli çalışma yöntemiyle (SDB2.2) bir sesli kitap hazırlamaları istenebilir. Yapılan çalışmalar grup değerlendirme formu ve içinde araştırma süreci, özgünlük, bağlamsallaştırma ve içerik ölçütlerinin bulunduğu analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Süleyman Çelebi’nin “Vesiletü’n-Necat” isimli mevlidinden bir bölüm verilerek öğrencilerden metni anlamaya yönelik çalışmalar yapmaları istenebilir. Öğrenciler, farklı dil ve kültürlerdeki mevlit geleneğine dair araştırma yapmaya (OB5) yönlendirilebilir.
Hz. Peygamber’e duyulan sevginin tezahürlerini ortaya koyan edebî eserlerden örnekler verilir. Öğrencilerin üretkenliğini desteklemek için onlardan Hz. Peygamber sevgisine dair özgün bir metin yazmaları (D7.3) istenebilir.

Destekleme

Öğrenciler, öğretmenlerinin rehberliğinde bir drama etkinliği hazırlamaya ve sunmaya teşvik edilebilir. Bu etkinlik sürecinde öğrencilerin iş birliği içerisinde Hz. Peygamber’in vefatına yönelik sahabe davranışlarından somut örnekler bulmaları, buldukları metinleri senaryolaştırmaları ve rol dağılımı yaptıktan sonra hazırladıkları dramayı sergilemeleri istenebilir.