2. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ GÜZEL OKUMA KURALLARI: TECVİT

Bu temada sekte ile ilgili örneklerin seslendirilmesi; vakıf, iptida ve vasıl konuları ile ilgili özetleme yapılması; vakıf (durak), secde, hizip ve cüz işaretlerinin bulunup seçilebilmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte tema içeriğinde yer alan tecvit kurallarının Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okurken uygulanması hedeflenmektedir.
Ders Saati
10
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB1. Bulma, KB1. Seslendirme, KB2.3. Özetleme
Eğilimler
E1.3. Azim ve Kararlılık, E2.3. Girişkenlik
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB1.2. Kendini Düzenleme (Öz Düzenleme Becerisi)
Değerler
D3. Çalışkanlık
Okuryazarlık Becerileri
OB1. Bilgi Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
Türk Dili ve Edebiyatı
Beceriler Arası İlişkiler
-
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

KK.12.2.1. Sekte ile ilgili örnekleri seslendirebilme

KK.12.2.2. Vakıf, iptida ve vasıl konularını özetleyebilme
a) Vakıf, iptida ve vasıl konularıyla ilgili çözümlemeler yapar.
b) Vakıf, iptida ve vasıl konularıyla ilgili sınıflandırma yapar.
c) Vakıf, iptida ve vasıl konularını kendi cümleleri ile ifade eder.

KK.12.2.3. Kur’an-ı Kerim’deki vakıf, secde, hizip ve cüz işaretlerini bulabilme

İçerik Çerçevesi

Sekte
Vakıf, İptida, Vasıl
Kur’an-ı Kerim’deki Bazı İşaretler

Anahtar Kavramlar
cüz, hizip, iptida, sekte, vakıf, vasıl
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; analitik dereceli puanlama anahtarı, kontrol listesi, öz değerlendirme formu, dereceleme ölçekleri ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir. Öğrencilerden performans görevi olarak içerik çerçevesinde yer alan yüzünden okuma sayfalarından, öğrendikleri tecvit kurallarını bulup sunmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; içinde düzen, kapsam, sunum ölçütlerinin bulunduğu analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir. Bu çalışmalarda ayrıca öğrenci yansıtmasını içeren öz değerlendirme formu kullanılabilir.
Tema sonunda doğru-yanlış, boşluk doldurma, eşleştirme, kısa cevaplı ve açık uçlu soru türlerinden oluşan çalışma yaprağı kullanılabilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’i güzel okumada tecvit bilgisinin önemini kavradıkları, temel tecvit kurallarını uygulayabildikleri, Kur’an-ı Kerim’in ayet, sure ve cüz gibi bölümlerden oluştuğunu bildikleri ve Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma becerisi kazandıkları kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Öğrencilere Kur’an-ı Kerim’den bir sayfa okunur. Öğrencilerden ilgili sayfada yer alan tecvit kurallarını bulmaları istenir. Öğrencilerin bu temada görecekleri sekte, vakıf, iptida ve vasıl konuları; durak, secde, hizip ve cüz işaretleri hakkındaki ön bilgileri çalışma yaprakları aracılığıyla tespit edilir.

Köprü Kurma

Kur’an-ı Kerim’in güzel bir şekilde okunduğu eğitsel bir video izlenir. Tecvit kurallarının uygulanması ile Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma arasında bir ilişki olduğu ortaya konularak öğrencilerde bu kuralları öğrenmeye ilişkin farkındalık oluşturulur. İçerik çerçevesinde yer alan vakıf, iptida ve vasıl ile durak işaretleri konuları Türk dili ve edebiyatı disiplinindeki noktalama işaretleri, vurgu ve tonlama kuralları ile ilişkilendirilir.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

KK.12.2.1
Sekte örneğinin yer aldığı bir ayet öğrencilere dijital araç gereçlerle izletilir/dinletilir. Öğrencilerin dikkati ilgili konuya çekilerek sekte kavramı diğer örnekleriyle birlikte ele alınır. Sekte yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar açıklanır. Konunun kavranması ve pekiştirilmesi için örnek uygulamalar ve seslendirme yapılır. Yapılan uygulamalarla ilgili öğrencilere geri bildirim verilir. Öğrencilerin kendine güven duygusu ve çalışma alışkanlıklarından hareketle, karşılaştıkları zorlukları aşmaları için motivasyonları sağlanarak onlardan sekte ile ilgili kuralları uygulamaları istenir (E1.3).
Sekte konusuna yönelik olarak yapılan uygulamalar dereceleme ölçekleri ve kontrol listeleri ile değerlendirilebilir.

KK.12.2.2
Öğrencilere imla kurallarının ve noktalama işaretlerinin yer almadığı Türkçe bir metin okunur. Konu Türk dili ve edebiyatı disiplini ile ilişkilendirilerek aynı metnin kurallara uygun yazılmış şekli okunur ve öğrencilerden iki okuyuş arasındaki farkı ifade etmeleri istenir. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin bazılarının kısa bazılarının uzun cümlelerden oluştuğu; uzun ayetleri tek nefeste ve durmadan okumanın zor olduğu bundan dolayı Kur’an-ı Kerim okurken durmanın, sonra tekrar devam etmenin veya ayetler arasında geçiş yapmanın bazı kurallarının bulunduğu belirtilerek vakıf, iptida ve vasıl konularına geçiş yapılır. Vakıf, iptida ve vasıl kavramları ve kuralları açıklanır. Bunlarla ilgili örneklerin yer aldığı ayetler üzerinde çözümleme yapılır. Vakıf, iptida ve vasıl kurallarının uygulanışıyla ilgili grup çalışması aracılığıyla öğrencilerin sınıflandırma yapmaları sağlanır. Öğrencilerin disiplinli, planlı ve istikrarlı olmaları için çalışma alışkanlıklarını geliştirmeleri; hedeflerine ulaşmak için hazırladıkları planı uygularken çalışmalarını ertelemeden zamanı etkili bir şekilde yönetmeleri; kişisel ve grup içi etkinliklerde aktif rol almaları vurgulanır (D3.1, 2, 5). Öğrencilere vakıf, iptida ve vasıl kurallarının her birini kendi cümleleri ile ifade etme imkânı tanınır. Bu konuların her biri ile ilgili örnek uygulamalar yaptırılarak kurallar pekiştirilir.
Öğrencilere yüzünden okuma yaptırılarak vakıf, iptida ve vasıl kurallarını uygulamaları sağlanır. Yapılan uygulamalar dereceleme ölçekleri ve kontrol listeleri aracılığıyla ölçülebilir.

KK.12.2.3
Düşün-eşleş-paylaş tekniği kullanılarak trafiği düzenleyen işaretlerin rolü ve önemi hakkında öğrencilerle bir etkinlik yapılır. Kur’an-ı Kerim’de de benzer işleve sahip birtakım işaretlerin yer aldığı ve bunları tanımanın gerekliliği vurgulanır. Bu işaretlerin Kur’an-ı Kerim’in bir düzen içinde okunmasını, takip edilmesini ve ezberlenmesini kolaylaştırdığı belirtilir. Vakıf (secavend) işaretleri, işaretin adı ve uygulanması ile ilgili esaslar üzerinde durulur. Öğrencilerin secavend işaretleri ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını fark etmeleri ve temel kaynaklardan hareketle bu kavramlarla ilgili bilgi toplayıp özetlemeleri sağlanır (OB1). Öğrencilere hizip ve cüz kavramları açıklanarak secde, hizip ve cüz işaretleri tanıtılır. Öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’de bu işaretleri bulmalarına yönelik çalışmalar yapmaları sağlanır. Secavend işaretlerinin bulunduğu bir Kur’an-ı Kerim sayfasının okunuşu dijital yollarla dinletilir veya izletilir. Üçüncü temada yer alan surelerden yüzünden okuma uygulamaları yapılarak öğrencilerin durak işaretleri ile ilgili bilgileri pekiştirilir. Yapılan uygulamalar dereceleme ölçekleri ve kontrol listeleri aracılığıyla ölçülebilir. Öğrencilerin; tecvit konularını öğrenme ve uygulama konusunda hedef belirlemeleri, bu hedeflere ulaşma yolunda motivasyonlarını ayarlamaları, öz değerlendirmede bulunmaları ve kendi öğrenme durumlarını geliştirmelerine yönelik çalışmalar yapmaları sağlanır (SDB1.2). İçerik çerçevesinde yer alan tecvit konularını uygularken arkadaşlarının haklarına saygılı olmak koşuluyla öğrencileri zorlamadan onlara yüzünden okuma yapma fırsatı tanınır (E2.3).
Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapmaları sağlanır. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

İçerik çerçevesinde yer alan tecvit konularını bilen öğrencilere Kur’an-ı Kerim’in farklı sayfalarından tecvit kurallarını bulma çalışmaları yaptırılabilir. Öğrencilerden sekte veya secavend işaretleri ile ilgili Frayer diyagramı veya kavram haritası hazırlamaları istenebilir.
Öğrencilerden öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapmaları istenebilir. Öğrencilere secde işaretlerinin Kur’an-ı Kerim’de geçtiği yerleri gösteren bir tablo hazırlatılabilir.

Destekleme

Programa yönelik görüş ve önerileriniz için karekodu akıllı cihazınıza okutunuz.