3. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ OKUYORUM

Bu temada Al-i İmran suresinin 16-27. sayfaları (116-200. ayetler) ile Hac suresinin 1-10. sayfalarının (1-78. ayetler) usulüne uygun yüzünden okunması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin ilgili sayfaların okunması sırasında, öğrendikleri tecvit kurallarını uygulamaları hedeflenmektedir.
Ders Saati
24
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB1. Yüzünden Okuma
Eğilimler
E1.3. Azim ve Kararlılık, E1.6. Öz Güven
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB1.2. Kendini Düzenleme (Öz Düzenleme Becerisi), SDB2.1. İletişim
Değerler
D16. Sorumluluk
Okuryazarlık Becerileri
OB2. Dijital Okuryazarlık
Disiplinler Arası İlişkiler
-
Beceriler Arası İlişkiler
-
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

KK.10.3.1. Al-i İmran suresinin 16-27. sayfalarını (116-200. ayetler) ve Hac suresinin 1-10. sayfalarını (1-78. ayetler) usulüne uygun yüzünden okuyabilme

İçerik Çerçevesi

Al-i İmran Suresi 16-27. Sayfalar (116-200. Ayetler)
Hac Suresi 1-10. Sayfalar (1-78. Ayetler)

Anahtar Kavramlar
-
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; bütüncül dereceli puanlama anahtarı, kontrol listesi, öz değerlendirme formu, grup değerlendirme formu, gözlem formu ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak Al-i İmran suresinin 16-27. sayfaları ve/veya Hac suresinin 1-10. sayfalarındaki meddiarız, meddilazım, meddilin, ihfa, izhar ve iklap örneklerini tespit edip sunmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; içinde doğruluk, düzen, sunma ölçütlerinin bulunduğu bütüncül dereceli puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu ile değerlendirilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin harflerin çıkış yerlerini kavradıkları, Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma kurallarından med çeşitlerini, tenvin ve sakin nunun hâlleri ile ilgili konulardan ihfa, izhar ve iklabı ve idgam çeşitlerini bildikleri, Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma becerisini kazandıkları, sure ve ayet kavramlarını temel eğitim seviyesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde öğrendikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Öğrencilere tema içeriğindeki surelerden bazı bölümler okutulur. Öğrencilerin, yüzünden okuma seviyeleri ile ilgili temel yeterlilikleri belirlenerek okuma düzeylerini geliştirmeye yönelik bir anlayış oluşturulur.

Köprü Kurma

Harflerin mahreçlerini seslendirme ve Kur’an-ı Kerim’i tecvit kurallarına göre yüzünden güzel okuma arasında bir ilişki olduğu ortaya konur. Günlük hayatta ve namazlarda, mübarek gün ve gecelerde Kur’an-ı Kerim’den bazı sureler, aşrışerifler okumanın kültürümüzdeki yeri vurgulanarak günlük hayatla köprü kurulur.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

KK.10.3.1
Öğrencilere Al-i İmran suresinin 16. sayfasındaki ayetler izletilir/dinletilir veya öğretmen tarafından euzübesmele çekilerek okunur. Bu okuyuştan hareketle Kur’an-ı Kerim’i yüzünden güzel okuma ile tecvit kurallarının uygulanması arasındaki ilişkiye vurgu yapılır. Öğrenciler, gayret gösterdikleri takdirde Kur’an-ı Kerim’i güzel okuyabilecekleri ifade edilerek motive edilir. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma çalışmaları esnasında öğrencilerin yetenek ve kapasitelerine uygun teşvik ve yönlendirmeler yapılarak öz güvenli bir şekilde harfleri seslendirmeleri ve öğrendikleri tecvit bilgilerini uygulamaları sağlanır (E.1.6). Kur’an-ı Kerim okumanın ibadet olduğu bilgisinden hareketle öğrenciye sahip olduğu inancın gereğini yerine getirme ile toplumun millî ve manevi değerlerini koruyup yaşatma arasında bir ilişki olduğu ifade edilir. Bu şekilde Allah’a (cc), kendisine ve çevresine karşı görevlerini yerine getirmiş olacağı vurgulanır (D16.1-2).
Okuma düzeylerine uygun olarak öğrencilere içerik çerçevesindeki surelerden bir bölüm üzerinde koro çalışması yaptırılır. Öğrencilere Kur’an-ı Kerim öğretilirken “birçok sayfa okutmak yerine bir sayfayı çokça tekrar ettirme” şeklinde bir yöntem takip edilebilir. Öğrencilerin, yüzünden okuma becerilerini geliştirebilmek için kendi içlerinde yardımlaşarak gruplar hâlinde çalışmaları ve birbirlerini dinleyerek ekip (takım) çalışması yapmaları sağlanır. Öğrencilere harfleri mahreçlerine göre seslendirme ve yüzünden okuma çalışmaları yaptırılırken onların bu çalışmaları aynı karar, biçim ve düzende sürdürme yönündeki tutumları teşvik edilerek Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun okumaları sağlanır (E1.3). Yüzünden okuma seviyesi gelişmiş öğrenciler için zaman zaman süre tutma yöntemiyle okuyuşlar yaptırılabilir. Öğrencilerin, yüzünden okuma beceri düzeylerini tespit edebilmek için takip çizelgeleri düzenlenebilir. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma düzeyi gelişen öğrencilere yeni hedefler belirlemeleri, bu hedeflere ulaşma yolunda motivasyonlarını ayarlamaları, hedefi gerçekleştirebilme sürecinde öz değerlendirme formu ile kendini değerlendirerek kendi öğrenme durumlarını geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaları istenir (SDB1.2). Yüzünden okuma çalışmaları yapılırken öğrencilerin öğretmenlerini ve arkadaşlarını etkin bir şekilde dinlemeleri, bu süreçte öğrendikleri bilgilerle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri ve grup iletişimine katılmaları sağlanır (SDB2.1).
Öğrencilere Al-i İmran suresinin 16-27. sayfalarının ve Hac suresinin 1-10. sayfalarının yüzünden okunmasına yönelik uygulamalar yaptırılır. Bu uygulamalar dereceleme ölçekleri, kontrol listeleri, gözlem ve öz değerlendirme formu kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapmaları istenebilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir. Öğrencilerin, Al-i İmran suresinin 16-27., Hac suresinin 1-10. sayfalarını geçerli ve güvenilir kaynaklardan dinleyip takip etmeleri sağlanır (OB2).

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrencilere, kendi öğrenme özelliklerine uygun bir okuma performansı ortaya koymaları için tema içeriği kapsamına ilave olarak farklı surelerden yüzünden okuma çalışmaları yaptırılabilir.

Destekleme

Farklı öğrenme düzeyinde olan öğrencilere okumayı kolaylaştırıcı bir yöntem olarak varsa daha önceden ezberledikleri bir sureyi yüzünden okuma çalışması yaptırılabilir. Farklı öğrenme düzeyinde olan öğrenciler, güvenilir ve geçerli dijital içeriklerden yararlanarak Al-i İmran suresinin 16-27. sayfaları ile Hac suresinin 1-10. sayfalarını dinlemeye ve takip etmeye yönlendirilebilir. Braille alfabesini bilen görme engelli öğrenciler için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Braille alfabesi ile hazırlanan Kur’an-ı Kerim kullanılabilir.