3. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ OKUYORUM
KK.9.3.1. Al-i İmran suresinin 1-15. sayfalarını (1-115. ayetler) ve Yasin suresinin 1-6. sayfalarını (1-83. ayetler) usulüne uygun yüzünden okuyabilme
Al-i İmran Suresi 1-15. Sayfalar (1-115. Ayetler)
Yasin Suresi 1-6. Sayfalar (1-83. Ayetler)
Öğrenme çıktıları; kontrol listesi, bütüncül dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme formu ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak Al-i İmran suresinin 1-15. sayfaları veya Yasin suresinin 1-6. sayfalarındaki medditabii, meddimuttasıl ve meddimunfasıl örneklerini tespit edip sunmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; içerisinde araştırma süreci, doğruluk, düzen, sunma ölçütlerinin bulunduğu bütüncül dereceli puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu ile değerlendirilebilir.
Öğrencilerin, Kur’an-ı Kerim alfabesindeki harfleri tanıdıkları, bu harflerin çıkış yerlerini bildikleri, Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma kurallarından medditabii, meddimuttasıl ve meddimunfasıl konularını öğrendikleri, Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyabildikleri, sure ve ayet kavramlarını temel eğitim seviyesindeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde öğrendikleri kabul edilmektedir.
Öğrencilere tema içeriğindeki surelerden bazı bölümler okutulur. Öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma ile ilgili temel yeterlilikleri belirlenerek okuma düzeylerini geliştirmeye yönelik bir anlayış oluşturulur.
Harflerin mahreçlerini seslendirme ve Kur’an-ı Kerim’i tecvit kurallarına göre yüzünden okuma arasında bir ilişki olduğu ortaya konur.
Günlük hayatta, namazlarda, mübarek gün ve gecelerde Kur’an-ı Kerim okumanın kültürümüzdeki yeri vurgulanarak hayatla bağ kurulur. Kur’an-ı Kerim okumanın kendilerine neler hissettirdiği sorularak öğrencilerde farkındalık oluşturulur.
KK.9.3.1
Kur’an-ı Kerim okumanın bir ibadet olduğu ifade edilerek ibadetlerde abdestli olmanın gereği üzerinde durulur. Abdestin temizliğe katkısını ortaya koyan hadis örnekleri üzerinden öğrencilere, kişisel temizliğe önem vermenin insanın kendisine ve dinî değerlere saygı duyma, çevre temizliğine dikkat etmenin ise yaşam kalitesine katkıda bulunma anlamına geldiği vurgulanır (D18.1,D3). Öğrencilere içerik çerçevesindeki surelerin ilk sayfası etkileşimli tahtadan izletilir, dinletilir veya öğretmen tarafından euzübesmele çekilerek okunur. Öğrencilere daha önce öğrendikleri tecvit kurallarını uyguladıkları takdirde Kur’an-ı Kerim’i güzel okuyabilecekleri ifade edilerek motivasyon sağlanır. Kur’an-ı Kerim’i okumaya geçen öğrencilere satır satır yüzünden okuma çalışmaları yaptırılır. İlgili satırlar kelime kelime veya birkaç kelime olarak koro hâlinde talim edilebilir. Aynı satırlar öğrencilere yeteri kadar tekrar ettirilir. Öğrencilerin akıcı bir okuyuşa ulaştıkları tespit edildikten sonra okutulan miktar artırılarak yüzünden okuma çalışmalarına devam edilir. Öğrencilerin okuma durumuna göre önce yarım sayfaya ardından bir sayfaya geçirilir. İlgili sayfalar üzerinde koro çalışması yaptırılır. Öğrencilerin derse hazırlıklı gelmeleri istenir. Görev bilincine sahip olmanın ve sorumlulukları zamanında yerine getirmenin önemine dikkat çekilir (D16.3). Gerekli zamanlarda öğrencilerin, kendi içlerinde yardımlaşarak gruplar hâlinde çalışmaları ve birbirlerini dinleyerek ekip çalışması yapmaları sağlanır (SDB2.2). Öğrencileri yüzünden okuma uygulamalarına zorlamadan sınıftaki her öğrenciye arkadaşlarının haklarına saygılı olmak koşuluyla yüzünden okuma yapma fırsatı tanınır (E.2.3). Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma düzeyi gelişen öğrencilere “süre tutarak okuma etkinliği” yaptırılır. Bu etkinlik çerçevesinde öğrencilerin yeni hedefler belirlemeleri, bu hedeflere ulaşma yolunda motivasyonlarını ayarlamaları, öz değerlendirmede bulunmaları ve kendi öğrenme durumlarını geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaları sağlanır (SDB1.2). Öğrencilerin; Kur’an’ı Kerim’i yüzünden okuma çalışmaları sırasında bilgi ve becerilerini geliştirebilmeleri, belirlenen hedeflere ulaşabilmeleri için zihinsel ve bedensel yetilerini en iyi düzeyde kullanmaları sağlanır (E3.2). Öğrencilerin, Al-i İmran suresinin 1-15. ve Yasin suresinin 1-6. sayfalarını Diyanet İşleri Başkanlığına ait geçerli ve güvenilir genel ağ kaynaklarından dinleyip takip etmeleri sağlanır (OB2).
Al-i İmran suresinin 1-15. sayfaları ve Yasin suresinin 1-6. sayfalarının yüzünden okunmasına yönelik uygulamalar dereceleme ölçekleri ve kontrol listeleri kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapmaları istenebilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.
Öğrencilere, kendi öğrenme özelliklerine uygun bir okuma performansı ortaya koymaları için tema içeriğine ilave olarak farklı surelerden yüzünden okuma çalışmaları yaptırılabilir.
Öğrencilere, kendi öğrenme hızlarında ilerleyebilmeleri için bilişsel çıraklık yöntemi ile sure ezberleme çalışmaları yaptırılabilir.
Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma güçlüğü çeken öğrenciler, güvenilir ve geçerli dijital içeriklerden yararlanılarak Al-i İmran suresinin 1-15. sayfaları ile Yasin suresinin 1-6. sayfalarını dinlemeye ve takip etmeye yönlendirilebilir. Braille alfabesini bilen görme engelli öğrenciler için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Braille alfabesi ile hazırlanan Kur’an-ı Kerim kullanılabilir.