2. ÜNİTE: YARATILIŞIN GAYESİ: ALLAH’A İMAN

Bu ünitenin çerçevesini iman ve iman esasları oluşturmaktadır. İlgili ünitede iman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkında bilgi toplanması, iman esaslarının tespit edilmesi ve bu esaslar arasındaki ilişkinin çözümlenmesi amaçlanmaktadır.
Ders Saati
8
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB2.4. Çözümleme, KB2.6. Bilgi Toplama
Eğilimler
E1.1. Merak, E3.4. Gerçeği Arama
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB1.3. Kendine Uyarlama (Öz Yansıtma Becerisi)
Değerler
D15. Sevgi, D16. Sorumluluk
Okuryazarlık Becerileri
OB1. Bilgi Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
-
Beceriler Arası İlişkiler
-
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

TDB.9.2.1. İman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkında bilgi toplayabilme
a) İman kavramına ve imanla ilgili kavramlara dair bilgilere ulaşmak için kullanacağı araçları araştırır.
b) İman kavramına ve imanla ilgili kavramlara dair bilgileri bulur.
c) İman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkında ulaştığı bilgileri Kur’an ve sünnetten yararlanarak doğrular.
ç) İman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkında ulaştığı bilgileri kaydeder.

TDB.9.2.2. İman esaslarını tespit ederek aralarındaki ilişkiyi çözümleyebilme
a) İman esaslarının her birini Kur’an ve hadislerden hareketle açıklar.
b) İman esasları arasındaki ilişkiyi Kur’an ve hadislerden hareketle açıklar.

İçerik Çerçevesi

İman Kavramı ve İmanla İlgili Kavramlar
İman Esasları

Anahtar Kavramlar
ahiret, ihsan, ikrar, iman, İslam, kader, kaza, kelimeişehadet, kelimeitevhit, kitap, melek, peygamber, şirk, tahkik iman, taklid iman, takva, tasdik, tevhit
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; kavram haritası, açık uçlu soru, yapılandırılmış grid, öz değerlendirme formu, kısa cevaplı soru, tanılayıcı dallanmış ağaç, bütüncül dereceli puanlama anahtarı, ürün dosyası ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.

Öğrencilerden performans görevi olarak Yasin suresinde yer alan imanla ilgili kavramlar hakkında grafik bilgi hazırlamaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; veri toplama, verileri kaydetme, doğruluk, tasarım, özgünlük, amaç ve içerik uyumu ölçütlerinin bulunduğu bütüncül dereceli puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu kullanılarak değerlendirilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin kelimeitevhit ve kelimeişehadet hakkında ön bilgilere sahip oldukları kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Öğrencilere imanın insan hayatındaki önemi ve insanın yaratılış amacı ile ilgili ön bilgilerini belirlemeye yönelik sorular sorulur. Verilen cevaplar üzerinden öğrencilerin ön bilgileri ve konuya ilgileri belirlenir.

Köprü Kurma

Öğrencilerin, İslam inanç esasları hakkında daha önce din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde edinmiş oldukları bilgilerden hareketle imanla ilgili kavramlar ve inanç esasları arasında ilişki kurmaları sağlanır.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

TDB.9.2.1
Öğrencilerin İslam, iman ve ihsan kavramları hakkındaki ön bilgileri yoklanır. İmanla ilgili kavramlardan İslam, kelimeişehadet, kelimeitevhit, tasdik, ikrar, ihsan ve takva, Kur’an ve sünnetten hareketle kavram haritasında gösterilir. Öğrenciler gözlemleme, araştırma, keşfetme ve anlama arzularından hareketle iman ve imanla ilgili kavramları araştırır (E1.1). Öğrenciler nesnel bir yaklaşım ve kararlılıkla hareket ederek iman ve iman ile ilgili kavramları ayet (Bakara suresi, 285. ayet; Nisa suresi, 136. ayet; Enbiya suresi, 87. ayet.) ve hadisler (Buhari, İman, 37; İlim, 49.) aracılığıyla doğrularlar (E3.4). Öğrencilerden imanla ilgili kavramları Cibril hadisinden yola çıkarak tespit etmeleri ve yazmaları istenir (OB1).
Ölçme değerlendirme sürecinde iman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkındaki bilgilere ulaşmak için kavram haritası, iman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkında ulaşılan bilgileri Kur’an ve sünnete göre doğrulamak için yapılandırılmış grid, iman kavramı ve imanla ilgili kavramlar hakkında ulaşılıp kaydedilen bilgileri ölçmek için açık uçlu sorular kullanılabilir.

TDB.9.2.2
Öğrencilerden iman esaslarının özünü oluşturan “Amentü”yü okumaları istenir. Buradan hareketle öğrenciler iman esaslarını tespit edip aralarındaki ilişkiyi çözümler.
İman esaslarından Allah’a (cc) iman (Bakara suresi, 3. ayet; Buhari, İlim, 49.), meleklere iman (Bakara suresi, 285. ayet; Müslim, İman, 1; Buhari, İman, 37.), kitaplara iman (Bakara suresi, 4. ayet; İbn Hibban, Sahih, C 2, s. 276.), peygamberlere iman (Al-i İmran, 179. ayet; Buhari, İman, 37.), ahirete iman (Nisa suresi, 39. ayet; Ahmed bin Hanbel, Müsned, C 1, s. 17.) ve kadere iman (Kamer suresi, 49. ayet; Müslim, Kader, 18.) ilgili ayet ve hadislerden yola çıkılarak ortaya konur.
Bakara suresinin 285. ayetinden hareketle Allah’a (cc), meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahirete, kaza ve kadere iman etmenin bir bütün olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanır. Bakara suresinin 165 ve Al-i İmran suresinin 31. ayetinden yararlanılarak Allah (cc) ve Hz. Muhammed (sav) sevgisinin imanın özünü oluşturduğu belirtilir. Öğrencilerin Allah’a (cc) ve Hz. Muhammed’e (sav) duydukları güven ve sevgiyi ifade etmeleri sağlanır. (D15.3)
Allah’a (cc) imanın fıtri bir duygu olduğu, hayatı anlamlandırdığı, insan davranışlarını olumlu yönde etkilediği ve sosyal hayata uyumu kolaylaştırdığı ayetlerden (Müminun suresi, 1-5. ayetler.) ve hadislerden (Buhari, Tefsir, 2; Müslim, Kader, 22.) yararlanılarak ortaya konur.
Öğrenciler söz konusu ayetlerden hareketle kendilerini değerlendirir; duygu, düşünce ve davranışlarını bu değerlendirmeye göre dönüştürür (SDB1.3, D16.2).
Ölçme ve değerlendirme sürecinde iman esaslarının Kur’an ve hadislerden yola çıkılarak belirlenmesi ve bunlar arasındaki ilişkinin tespit edilmesi için tanılayıcı dallanmış ağaç, kısa cevaplı sorular ve öz değerlendirme formu kullanılabilir.
Öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevinin yapılması istenebilir. Performans görevi ile ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrencilerden kışın sona ermesi ve baharın gelmesiyle hissettikleri duygu ve düşünceleri iman esasları bağlamında incelemeleri ve bunların davranışları üzerindeki etkilerini değerlendirmeleri istenebilir. Bu süreçte öğrencilerin mevcut duygu, düşünce ve davranışlarını etkileyen faktörlerle ilgili bir metin yazmaları ve bu metni sınıf panosunda sergilemeleri sağlanır.

Destekleme

Öğrencilerden Bakara suresinin 260, Enam suresinin 74-81, Enbiya suresinin 50-70. ayetlerini incelemeleri ve ayetlerdeki iman esaslarını tespit etmeleri istenebilir.