4. ÜNİTE: AİLE HAYATINDA PEYGAMBERİMİZ

Bu ünitede Peygamberimizin sosyal hayatının bir kesiti olan aile hayatı hakkında bilgi edinilmesi, Peygamberimizin aile hayatının çözümlenmesi, Peygamberimizin aile hayatına dair genelden özele ilişki kurularak akıl yürütülmesi amaçlanmaktadır.
Ders Saati
16
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB2.16.2. Tümdengelimsel Akıl Yürütme
Eğilimler
-
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB2.1. İletişim
Değerler
D2. Aile Bütünlüğü, D15. Sevgi
Okuryazarlık Becerileri
OB1. Bilgi Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Beceriler Arası İlişkiler
-
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

PH.5.4.1. Peygamberimizin aile hayatına dair akıl yürütebilme
a) Peygamberimizin aile hayatının Müslümanlar açısından önemini açıklar.
b) Peygamberimizin aile hayatının Müslümanlar açısından önemine dair bütün-parça ilişkisi kurar.
c) Peygamberimizin aile hayatının Müslümanlar açısından önemine dair genelden özele çıkarım yapar.

İçerik Çerçevesi

Eş Olarak Peygamberimiz
Baba Olarak Peygamberimiz
Dede Olarak Peygamberimiz

Anahtar Kavramlar
Ehlibeyt, şefkat
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme formu, açık uçlu sorular, tanılayıcı dallanmış ağaç, öğrenme günlüğü, çıkış kartı ve yumruktan beşe tekniği kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak fotoğraflar yardımıyla aile hikâyesi oluşturmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; ilişki kurma, fotoğraf seçimi, hikâye akışı, sunum, özgünlük ve düzen ölçütlerinin olduğu dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir. 

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin Peygamberimizin çocuklarının isimlerini bildikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Soru-cevap tekniğiyle öğrencilere Hz. Peygamber’in eş, baba, dede olarak aile içindeki tutum ve davranışlarına ilişkin ne bildikleri ve ne bilmek istedikleri ile ilgili sorular sorulur.
Arkası yarın tekniği ile Hz. Peygamber’in aile içindeki tutum ve davranışlarına yönelik bir olay verilerek öğrencilerin bu olaya dair fikir yürütmeleri istenir.

Köprü Kurma

Kıyaslama ve karşılaştırma tekniği kullanılarak, öğrencilerin kendi aile içi iletişimleri ile Hz. Peygamber’in aile içi iletişiminde dikkat ettiği ilkeler arasındaki benzerlik ve farklılıkları değerlendirmeleri sağlanıp bağ kurulur.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

PH.5.4.1 
Beyin fırtınası tekniğiyle Hz. Peygamber’in aile hayatının Müslümanlar açısından önemi açıklanır. Hz. Peygamber’in aile fertleri üzerinden eş, baba ve dede ilişkisi kurulur. Peygamberimizin aile hayatı hakkında bilgi verilirken Ehlibeyt kavramına değinilir. Kavram açıklanırken ayet ve hadislerden örnekler verilir. Onun eş, baba ve dede olarak aile bireyleriyle olan ilişkisi üzerinden çıkarımda bulunur (OB1). Yapılan çıkarımlar yumruktan beşe tekniğiyle değerlendirilebilir. Onun torunlarına karşı gösterdiği şefkati hakkında bilgi verilirken şefkat kavramına değinilir. Hz. Peygamber’in aile bireylerine ilgisinde samimi olduğu belirtilir (D15.3). Öğrencilerin örnek olay inceleme tekniğiyle ile konuya dair duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeleri, Peygamberimizin aile hayatının Müslümanlar açısından önemini kavramaları hedeflenir (SDB2.1). Bu konular ele alınırken Peygamberimizin aile içinde üstlendiği roller üzerinden sergilediği tutum ve davranışlar konusunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi disiplininden yararlanılır.
Aile birliğinin sağlanması için karşılıklı saygı ve güvenin gerekli olduğunun üzerinde durulur (D2.1). Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrencilerin Peygamberimizin kızlarına verdiği değeri yorumlayabilecekleri bir dijital içerik oluşturmaları istenebilir.

Destekleme

Öğrencilerden Hz. Peygamber’in çocuklarının isimlerini sıralamaları beklenebilir.
Öğrencilerden Hz. Peygamber’in baba, eş ve dede olmasına dair öğrenilmesi hedeflenen örnek davranışlarını listelemeleri ve örnek davranışlarından herhangi biri hakkında konuşmaları beklenebilir.