2. ÜNİTE: PEYGAMBERİMİZİN ÇEVRESİNDEKİ ÇOCUKLAR
PH.5.2.1. Peygamberimizin çocuklarla kurduğu iletişimi sentezleyebilme
a) Peygamberimizin çocuklarla kurduğu iletişime dair bilgileri araştırır.
b) Peygamberimizin çocuklarla kurduğu iletişime dair bilgiler arasında ilişki kurar.
c) Peygamberimizin çocuklarla kurduğu iletişime dair bilgileri birleştirerek özgün bir bütün oluşturur.
PH.5.2.2. Asrısaadet’teki çocukların Peygamberimize olan sevgisini çözümleyebilme
a) Asrısaadet’teki çocukların Peygamberimize olan sevgisine ilişkin unsurları açıklar.
b) Asrısaadet’teki çocukların Peygamberimize olan sevgisine ait unsurlar arasındaki ilişkileri belirler.
PH.5.2.3. Peygamberimizin yanında yetişen çocukların onu rehber edinmeleri konusunda sorgulamalar yapabilme
a) Peygamberimizin yanında yetişen çocukların onu rehber edinmeleri olgusunu açıklar.
b) Peygamberimizin yanında yetişen çocukların onu rehber edinmeleri hakkında sorular sorar.
c) Peygamberimizin yanında yetişen çocukların onu rehber edinmeleri hakkında bilgi toplar.
ç) Peygamberimizin yanında yetişen çocukların onu rehber edinmeleri hakkında toplanan bilgilerin doğruluğunu değerlendirir.
d) Peygamberimizin yanında yetişen çocukların onu rehber edinmeleri hakkında toplanan bilgiler üzerinde çıkarım yapar.
Peygamberimizin Çocuklarla İletişimi
Çocukların Dünyasında Peygamberimiz
Peygamberimizin Yanında Yetişen Çocuklar
Öğrenme çıktıları; dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme formu, çalışma yaprakları, bilgi kartları, öğrenme günlüğü ve dereceleme ölçeği kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak Asrısaadet’te yaşamış bir çocuğun dilinden Peygamberimize sevgisini anlatan bir mektup yazmaları istenebilir. Yazılan mektuplar; içerik, dilin doğru kullanımı, amaca uygunluk ölçütlerinin olduğu dereceli puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu ile değerlendirilebilir.
Öğrencilerin Hz. Peygamber’in çevresindeki insanlarla iyi bir iletişim hâlinde olduğunu bildikleri kabul edilmektedir.
Çocuklarla iletişimde nasıl bir üslup kullanılması gerektiği ile ilgili öğrencilerin görüşleri sorulur.
Çocuk sahabilerin Hz. Peygamber’i örnek almaları ile öğrencilerin Allah Resulü’nü kendi hayatlarında örnek almaları arasında bağ kurulur.
PH.5.2.1
Peygamberimizin çocuklarla kurduğu iletişim, hadis ve siyer kaynakları üzerinden araştırılır. Bu metinlerde yer alan olay örüntüleri arasında ilişki kurulur. Hz. Peygamber’in çocuklara sevgi göstermesi, onları koruması, onların ihtiyaçlarını gözetmesi ve ahlaki gelişimlerini desteklemesi, onlara sorumluluk vererek öz güvenlerini pekiştirmesi; aralarındaki ilişkiler belirlenir. Hz. Peygamber’in çocuklarla iletişiminde öne çıkan vasıflardan merhamet, şefkat, tevazu anahtar kavram olarak ele alınır. Öğrenciler Hz. Peygamber’in çocuklarla iletişiminde gösterdiği hassasiyete ve onlara olan sevgisine dair özgün bir sonuca ulaşır. Öğrencilerden ulaştıkları sonuçları yazmaları istenebilir. Bu kapsamda 1 dk. notu tekniği kullanılabilir. Peygamberimizin küçüklere merhamet gösterilmesiyle ilgili bir hadisi seçilir ve öğrencilerin okumaları sağlanır. Öğrencilerin Peygamberimizin merhameti ile çocuklarla kurduğu iletişim arasında bir ilişki kurarak çıkarımda bulunmaları ve akıl yürütmeleri sağlanır (OB1). Verilen hadisişerifler aracılığıyla çocuklarla doğru ve güvenilir iletişim kurmanın önemi vurgulanır (D6.2). Peygamberimizin çocuklara ve yetimlere karşı şefkatli, sevecen, sabırlı ve anlayışlı olması üzerinde durulur (D9.3). Hz. Peygamber’in çevresindeki çocukları kendilerine uygun işlerde görevlendirdiğine değinilerek öğrencilerin günlük hayatta üstlendikleri işleri yerine getirmeleri teşvik edilir (D16.3). Fikir taraması tekniğiyle öğrencilerin Hz. Peygamber’in çevresindeki çocukların ona güven duymaları konusunda düşüncelerini ifade edebilmeleri amaçlanır. Öğrencilerin akranlarıyla ve kendinden küçük çocuklarla iletişim kurarken yapıcı, adaletli ve öngörülebilir olmalarını teşvik etmek için Peygamberimizin hayatından örnekler verilir (E2.4). Öğrencilerden Peygamberimizin çocuklarla kurduğu iletişimin günümüze nasıl yansıtılabileceğine dair bir hikâye yazmaları istenebilir. (OB9) Hikâyelerin değerlendirilmesinde dereceleme ölçeği kullanılabilir.
PH.5.2.2
Asrısaadet ve yetim kavramlarının açıklamalarına yer verilir. Asrısaadet’teki çocukların Peygamberimize olan sevgisi, çocukların Hz. Peygamber’e ilişkin sözleri ile yaşantıları ve bunların aralarındaki ilişki belirtilerek ele alınır. Bu konu işlenirken ilişkilendirme diyagramı kullanılabilir. Asrısaadet’teki çocukların Peygamberimize olan sevgisini gösteren örnekler üzerinden öğrenciler, aile büyüklerinin onlara gösterdiği ilgiye sevgiyle karşılık vermeye teşvik edilir (D15.3-4). Öğrencilerin Asrısaadet’teki çocukların Peygamberimizle kurduğu iletişime yönelik bilgi ve becerileri ölçmek için bilgi kartları kullanılabilir.
PH.5.2.3
Peygamberimizin yanında yetişen Hz. Ali, Zeyd bin Harise ve Enes bin Malik’in Hz. Peygamber’le kurduğu ilişkiler tanımlanır. 5N1K tekniği kullanılarak öğrencilere Peygamberimizin yanında yetişen çocuklar hakkında sorular yöneltilebilir. Öğrencilerin konuyla ilgili merak ettiği bilgileri keşfetmeleri sağlanır (E1.1). Öğrencilerin Peygamberimizin yanında yetişen çocuk sahabilerin onu rehber edinmeleri hakkında bilgi toplamaları, topladıkları bilgileri doğrulamaları ve öğrenme günlüğüne kaydetmeleri sağlanır (OB1). Onun yanında yetişen çocukların Hz. Peygamber’i rehber edinmeleri ile ilgili “Ben Kimim?” tekniği kullanılabilir. Hz. Peygamber’in yanında yetişen çocuklara dair olay ve durumların aktarılmasında din kültürü ve ahlak bilgisi disiplininden yararlanılır. Hz. Peygamber’in yanında yetişen çocukların hayatlarına yer verilerek öğrencilerden onların Hz. Peygamber’e duyduğu sevgi, saygı, güven ve bağlılığı somut olarak değerlendirmeleri hedeflenir. Öğrenciler, bu sevgi, saygı, ve sadakati günlük hayatlarına yansıtmaya teşvik edilir (D14.3, D15.3-4). Öğrencilerin ünitede yer alan örnek olay ve hayatların kendilerini nasıl hissettirdiğini tespit etmeleri sağlanır (SDB1.1).
Kavram kartları tekniği aracılığıyla ünitedeki kavramlar ve isimler üzerinden edinilen bilgiler, öğrenciler arasında etkileşim sağlanarak pekiştirilebilir (E2.5, SDB2.1).
Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.
Öğrencilere Peygamberimizin çocuklarla iletişimi ile ilgili merak ettikleri konularda araştırma görevleri verilebilir.
Öğrencilerden Hz. Peygamber’in çocuklara olan tutumunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri üzerine kısa bir hikâye yazmaları istenebilir.
Öğrencilerden Hz. Peygamber’in çocuklara olan tutumu konusunda Hz. Peygamber’in örnek davranışlarını listeleyebilmeleri veya örnek davranışlarından herhangi biri hakkında konuşabilmeleri, Hz. Peygamber’in çevresindeki çocukların ona olan tutumlarından birini sözlü veya yazılı ifade etmeleri beklenebilir.