1. ÜNİTE: ÇOCUKLUK YILLARINDA PEYGAMBERİMİZ

Bu ünitede Peygamberimizin doğduğu dönemde gerçekleşen Fil Vakası’yla ve onun çocukluk yıllarıyla ilgili bilgi toplanması, aile büyükleriyle kurduğu ilişkilere dair çözümlemeler yapılması amaçlanmaktadır.
Ders Saati
20
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB2.4. Çözümleme, KB2.6. Bilgi Toplama
Eğilimler
E2.2. Sorumluluk
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB2.1. İletişim
Değerler
D14. Saygı
Okuryazarlık Becerileri
OB1. Bilgi Okuryazarlığı, OB2. Dijital Okuryazarlık, OB4. Görsel Okuryazarlık, OB5. Kültür Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Beceriler Arası İlişkiler
SBAB10. Harita
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

PH.5.1.1. Peygamberimizin doğduğu dönemi etkileyen Fil Vakası’na ilişkin bilgileri toplayabilme
a) Peygamberimizin doğduğu dönemi etkileyen Fil Vakası’na ilişkin bilgilere ulaşmak için kullanacağı kaynakları inceler.
b) Peygamberimizin doğduğu dönemi etkileyen Fil Vakası’na ilişkin bilgileri bulur.
c) Peygamberimizin doğduğu dönemi etkileyen Fil Vakası’na ilişkin bilgileri doğrular.
ç) Peygamberimizin doğduğu dönemi etkileyen Fil Vakası’na ilişkin bilgileri kaydeder.

PH.5.1.2. Peygamberimizin çocukluk yıllarında aile büyükleriyle kurduğu ilişkileri çözümleyebilme
a) Peygamberimizin çocukluk yıllarında aile büyükleriyle kurduğu ilişkilere yönelik unsurları açıklar.
b) Peygamberimizin çocukluk yıllarında aile büyükleriyle kurduğu ilişkilere yönelik unsurlar arasındaki ilişkileri belirler.

İçerik Çerçevesi

Peygamberimizin Doğduğu Çevre
Peygamberimizin Doğumu
Peygamberimizin Çocukluğu

Anahtar Kavramlar
cahiliye, Fil Vakası, mevlit, zemzem
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; öz değerlendirme formu, öğrenme günlüğü, çıkış kartları, dereceli puanlama anahtarı, kavram haritaları, kısa cevaplı sorular ve boşluk doldurma soruları kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak Hz. Peygamber’in çocukluk yıllarıyla ilgili bir tarih şeridi hazırlamaları istenebilir. Hazırlanan performans görevi sınıfta sunulabilir ve bilgi toplama, ilişki kurma, içerik ölçütlerinin bulunduğu dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin Peygamberimizin ismini ve son peygamber olduğunu bildikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Soru-cevap tekniği kullanılarak öğrencilere Hz. Muhammed’in (sav) çocukluk yılları hakkında neler bildikleri ve ne öğrenmek istedikleri sorulur.
Öğrencilerin Mekke’yle ilgili ön bilgilerini kontrol etmek ve bu bilgileri yeni öğrenilecek bilgilerle ilişkilendirmek amacıyla soru-cevap tekniği kullanılabilir.

Köprü Kurma

Fil Vakası’nda Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkma girişimi ile kibirli davranışların yol açtığı olumsuz sonuçlar ilişkilendirilerek günlük hayatla bağ kurulur.
Hz. Peygamber’in aile fertleriyle iletişim kurarken dikkat ettiği ilkelere günlük hayattan örnekler verilir.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

PH.5.1.1
Peygamberimizin doğduğu dönemi etkileyen Fil Vakası hakkında bilgiler toplamak için araçlar incelenir. Konuyla ilgili toplanan bilgiler doğrulanır ve kaydedilir. Öğrencilerden Fil Vakası ile ilgili edindiği bilgileri sunmaları istenebilir (OB1). Yapılan sunumlar, dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir. Değerlendirmede kullanılacak ölçütlerin yer aldığı dereceli puanlama anahtarı sunum yapılmadan önce öğrencilerle paylaşılır.
Mekke ile çevresinin Peygamberimizin doğduğu dönemdeki sosyal ve dinî yapısı açıklanır. Bu kapsamda zemzem ve cahiliye kavramlarına değinilir. Peygamberimizin doğumu ele alınır. Bu konu içinde mevlit kavramına yer verilir. Peygamberimizin doğumu, ailesi, Mekke ve Kâbe hakkındaki bilgiler için din kültürü ve ahlak bilgisi disiplininden yararlanılır.  Konuyla ilgili bilgileri ölçmek amacıyla kısa cevaplı sorular ve boşluk doldurma soruları kullanılabilir.

PH.5.1.2
Peygamberimizin çocukluğu, Sadoğulları yurdunda geçirdiği yıllar, Medine’deki akrabalarını ziyareti; aile büyükleriyle kurduğu ilişkiler bağlamında ele alınır. Hz. Peygamber ve aile büyükleri arasındaki iletişime yönelik unsurlar Peygamberimizin çocukluk döneminde aile büyüklerine gösterdiği saygı, üstlendiği sorumluluklar ve ailesinin ona gösterdiği sevgi şeklinde ele alınır. Hz. Peygamber’in ailesiyle kurduğu bu iletişime dair unsurlar arasındaki ilişki belirlenir.
Peygamberimizin çocukluk döneminde yaşadığı bir olay ele alınarak öğrencilerden konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri istenir. Bu kapsamda beyin fırtınası tekniği kullanılabilir (SDB2.1). Peygamberimizin aile fertlerine karşı nazik ve anlayışlı davrandığına dair örnekler verilir (D14.2). Öğrenciler sorumluluk üstlenmeye ve aile işlerine yardımcı olmaya teşvik edilir (E2.2, OB5). Öğrencilerin Hz. Peygamber ve aile büyükleri arasındaki iletişimin unsurlarını ve bu unsurlar arasındaki ilişkiyi nasıl belirlediklerini ölçmek için öğrenme günlüğü veya çıkış kartı yazmaları istenebilir.
Hz. Peygamber’in çocukluk yıllarıyla ilgili bilgilerin kronolojik olarak özetlenmesi istenir. Ünitede yer alan Mekke, Medine ve Sadoğulları yurdu haritada gösterilerek (OB4) o bölge hakkında bilgi edinilmesi sağlanır. Peygamberimizin çocukken sahip olduğu ahlaki özellikler vurgulanarak öğrencilerin kendi tutumlarına yönelik öz değerlendirme yapmaları beklenir. Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.
Peygamberimizin gençliğinden vefatına kadar yaşadığı önemli olaylarla ilgili olay örüntüleri ve dijital içerikler kullanılarak çözümleme yapılır (OB2). Öğrencilerin Peygamberimizin çocukluğundan sonra yaşadığı olayları sınıflandırmalarına ve kendi cümleleriyle aktarmalarına imkân verilir. Ölçme ve değerlendirme amacıyla kavram haritaları kullanılabilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrencilere Peygamberimizin çocukluğu, gençliği, Hicret’ten önceki ve sonraki yılları ile ilgili merak ettikleri konularda araştırma görevleri verilebilir.
Öğrencilerden Mekke’deki çocukların sütanneye verilmelerinin nedenleri üzerinden Peygamberimizin sütannesiyle geçirdiği yıllarla ilgili RAFT tekniğiyle yazı yazmaları beklenebilir.

Destekleme

Farklı öğrenme düzeyine sahip öğrencilerden oluşan gruplar belirlenir ve belirlenen grupların iş birliği hâlinde Hz. Peygamber’in çocukluk yıllarındaki önemli olayları gösteren bir zaman çizelgesi hazırlamaları istenebilir.
Öğrencilerden hazır olarak verilen şema üzerinde Hz. Peygamber’in aile büyüklerinin isimlerini yazmaları beklenebilir.
Öğrencilere, Peygamberimizin çocukluk yıllarında sergilediği örnek davranışları listeleme ve bu davranışlardan biri üzerine konuşma görevi verilebilir.