2. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAYA GİRİŞ
KK.8.2.1. Ra harfinin okunuşuyla ilgili hükümleri sınıflandırabilme
a) Ra harfinin okunuşuyla ilgili hükümleri açıklar.
b) Ra harfinin farklı durumlardaki okunuşunu ayrıştırır.
c) Ra harfinin ince ve kalın okunduğu durumları tasnif eder.
ç) Kur’an-ı Kerim okurken ra harfinin okunuşuyla ilgili hükümlerini etiketler.
KK.8.2.2. Bakara suresinin 249-264. ayetleri yüzünden okuyabilme
KK.8.2.3. Ashabıkehf kıssasını çözümleyebilme
a) Ashabıkehf kıssasında geçen olayları açıklar.
b) Ashabıkehf kıssasında geçen olaylar arasında ilişki kurar.
KK.8.2.4. Kâfirun suresinin anlamını yorumlayabilme
a) Kâfirun suresinin anlamını inceler.
b) Kâfirun suresini kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Kâfirun suresinin anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.
KK.8.2.5. Kâfirun suresini ezberleyebilme
Ra Harfinin Okunuşuyla İlgili Hükümler
Bakara Suresinin 249-264. Ayetleri
Kur’an Kıssalarından Hayata: Ashabıkehf Kıssası
Kâfirun Suresi ve Anlamı
Öğrenme çıktıları; dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme formu, yapılandırılmış grid, açık uçlu ve kısa cevaplı sorular, doğru-yanlış ve eşleştirme soruları, kontrol listesi, gözlem formu, grup değerlendirme formu, çalışma yaprağı, 3-2-1 kartı ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak ra harfinin okunuş hükümlerine yönelik bir kavram haritası oluşturmaları ve hazırladıkları ürünü sınıfta sunmaları istenebilir. Yapılan çalışma; içinde takım çalışması ve iş birliği yapma bilgi ve becerilerini arkadaşlarıyla paylaşma ölçütlerinin bulunduğu grup değerlendirme formu ile içinde veri toplama, verileri kaydetme, sınıflandırma, tasarım, kavramlar arası bütünlük, hedef kitleye uygunluk ve anlaşılırlık ölçütlerinin bulunduğu dereceli puanlama anahtarı aracılığıyla değerlendirilebilir.
Öğrencilerin Kur’an-ı Kerim okumayı bildikleri, ince harflerle kalın harfleri ayırt edebildikleri ve kıssa kavramı hakkında bilgi sahibi oldukları kabul edilmektedir.
Öğrencilerin ra harfi ile ilgili ön bilgileri kum saati tekniğiyle kontrol edilebilir.
Öğrencilerin 5. sınıf Kur’an-ı Kerim dersinde öğrendiği ince ve kalın harfler ile içerik çerçevesinde yer alan ra harfinin okunuşuyla ilgili hükümleri arasında seslendirme bağlamında köprü kurulur.
KK.8.2.1
Ra harfinin ince ve kalın okunuşuna dair örnekler verilerek öğrencilerin bu harfin okunuşuyla ilgili hükümleri fark etmeleri sağlanır. Ra harfinin farklı durumlarda nasıl okunduğunu açıklamaları ve ayrıştırmaları için çalışma yaprağı kullanılır. Ra harfinin ince ve kalın okunduğu durumlar tanıtılarak tasnif edilir. Öğrenciler ra harfinin okunuşuyla ilgili hükümlerin yer aldığı alıştırma örneklerini sınıflandırırken kendi öğrenme durumunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapar (SDB1.2). Öğrencilere farklı örnekler gösterilerek ra harfinin doğru bir şekilde telaffuz edilmesi sağlanır. Ra harfinin okunuşuyla ilgili kurallar, Kur’an-ı Kerim’deki ayetler üzerinden tespit edilerek etiketlenir. Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir. Bu süreçte öğrencilerin işbirliği hâlinde takım çalışması yaparak (SDB.2.2) arkadaşlarıyla paylaşımda bulunmaları sağlanır (D20.1). Ölçme ve değerlendirme sürecinde yapılandırılmış grid, kısa cevaplı sorular ve eşleştirme soruları kullanılabilir.
KK.8.2.2
Bakara suresinin 249-264. ayetleri öğretmen tarafından okunur veya dijital kaynaklar üzerinden öğrencilere dinletilir (OB2). Öğrencilerden, ilgili ayetleri daha önce öğrendikleri tecvit ve mahreç kurallarına uygun olarak okumaları istenir. Öğrencilerin, planlama ve yürütme becerilerine ilişkin kişisel inançlarından (E1.4) hareketle yüzünden okuma çalışmalarına devam edilir. Öğrencilerin öğrenme düzeyine göre tekrar çalışması yaptırılabilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde öz değerlendirme formu ve kontrol listesi kullanılabilir.
KK.8.2.3
Ashabıkehf kıssası öğrencilerle paylaşılır. Öğrencilerden kıssadaki olayları açıklamaları istenir. 5N1K soruları ile öğrencilerin olaylar arasında ilişki kurmaları sağlanır. Kıssadaki olayların farklı boyutlarını göstermek için altı şapkalı düşünme tekniği kullanılabilir. Öğrencilerin Ashabıkehf kıssasıyla ilgili edindikleri bilgileri özetlemesi istenerek olayları kendi cümleleriyle aktarması (OB1, KB2.14, SB3) sağlanır. Öğrenciler görüşlerini dile getirirken ulaştıkları yargıları Ashabıkehf kıssasının anlatıldığı ayetlerden yararlanarak temellendirir (SDB3.3). Kıssa, Kehf suresinin 9-26. ayetleri bağlamında ele alınır. Ashabıkehf’in inançları nedeniyle zulme ve baskıya maruz kaldıkları belirtilerek her insanın din ve vicdan özgürlüğüne sahip olduğu vurgulanır (D1.1). Konunun değerlendirilme sürecinde 3-2-1 kartı kullanılabilir. Kıssayı çözümlerken geçmişte yaşanmış bir olay hakkında bilgi edinme, bu bilgileri anlama ve bu bilgileri ifade etme aşamalarında Türkçe disiplininden yararlanılır.
KK.8.2.4
Kâfirun suresinin anlamı, kâfir kavramının manasına değinilerek açıklanır. Öğrencilerden Kâfirun suresinin anlamını incelemeleri istenir. Güvenilir ve geçerli dijital içeriklerden yararlanarak surenin anlamı tahtaya yansıtılabilir. Öğrencilerin surenin manasını göz önünde bulundurarak bu sureyi kendi hayatı için anlamlı hâle getirmesi sağlanır. Öğrencilerin, söz konusu surenin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi teşvik edilir. Bu süreçte Türkçe disiplininden yararlanılır. Surede geçen söz konusu kavram Frayer modeliyle açıklanabilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde doğru-yanlış soruları, kısa cevaplı ve açık uçlu sorulardan oluşan çalışma yaprağı kullanılabilir.
KK.8.2.5
Öğrencilerin Kâfirun suresini ezberlemeleri istenir. Ezber çalışmalarında bilişsel çıraklık tekniği kullanılabilir. Bu süreçte geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan yararlanılabilir. Öğrenciler, zihinsel ve bedensel yetilerini en iyi düzeyde kullanma ve gerekli çabayı gösterme (E3.2) konusunda teşvik edilerek öğrencilerden Kâfirun suresini ezberden okuma becerisinin geliştirilmesi beklenir. Kâfirun suresinin ezberden okunması ve seslendirilmesine yönelik uygulamalar, kontrol listesi ve gözlem formu aracılığıyla değerlendirilebilir.
Öğrenciler, Nisa suresinin 148-175. ayetlerini yüzünden okumaya yönlendirilebilir.
Öğrenciler, ra harfinin farklı durumlarda nasıl okunduğuna yönelik ses kayıtları oluşturarak
sınıfta sunabilir.
Öğrencilerden Raft tekniğini kullanarak Ashabıkehf’in yaşadıklarına dair duygusal bir metin
yazmaları istenebilir.
Farklılaştırılmış öğretimin destekleme boyutu; öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrara ihtiyaç duyan öğrenciler için içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamındaki uyarlamaları kapsar.
Öğrencilerin Kâfirun suresini doğru bir şekilde seslendirebilmesi için tekrar yöntemi kullanılabilir. Seslendirme konusunda zorluk çeken öğrenciler yeniden deneme gücünü kendinde bulması (D3.1) için teşvik edilebilir.