1. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ TANIYORUM
KK.8.1.1. Kur’an-ı Kerim’i anlama ile ilgili kavramları çözümleyebilme
a) Kur’an-ı Kerim’i anlama ile ilgili kavramları açıklar.
b) Kur’an-ı Kerim’i anlama ile ilgili kavramlar arasındaki ilişkileri belirler.
KK.8.1.2. Kur’an-ı Kerim’deki secde ayetlerini bulabilme
KK.8.1.3. Dil ve dudak harflerini seslendirebilme
KK.8.1.4. Bakara suresinin 231-248. ayetlerini yüzünden okuyabilme
KK.8.1.5. Bakara suresinin 255. ayetinin anlamını yorumlayabilme
a) Bakara suresinin 255. ayetinin anlamını inceler.
b) Bakara suresinin 255. ayetini kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Bakara suresinin 255. ayetini anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.
KK.8.1.6. Bakara suresinin 255. ayetini ezberleyebilme
Kur’an-ı Kerim’i Anlama ile İlgili Kavramlar
Secde İşareti ve Ayetleri
Dil ve Dudak Harfleri
Bakara Suresinin 231-248. Ayetleri
Bakara Suresinin 255. Ayeti ve Anlamı
Öğrenme çıktıları; kelime ilişkilendirme testi, soru kutusu, anlam çözümleme tablosu, görsel eşleştirme testi, dereceli puanlama anahtarı, dereceleme ölçeği, kontrol listesi, öz değerlendirme formu, çalışma yaprağı, kısa cevaplı sorular, boşluk doldurma soruları ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden, performans görevi olarak Kur’an-ı Kerim’i anlama ile ilgili kavramları yansıtan bir poster hazırlamaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; veri toplama, verileri kaydetme, sınıflandırma, bilimsel gerçeklik, düzen ve görsel sunum ölçütleri bulunan dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.
Öğrencilerin Kur’an’ı okuma ile ilgili kavramları bildikleri, Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyabildikleri, boğaz harflerini seslendirebildikleri, tecvit kurallarından medleri, sakin nun ile tenvinin hâllerini, idgamları ve kalkaleyi bilip uyguladıkları kabul edilmektedir.
Öğrencilere Kur’an-ı Kerim’i kendi konuştukları dilde nasıl anlayabilecekleri sorularak konuyla ilgili ön bilgiler kontrol edilir.
Öğrencilerin 6. sınıf Kur’an-ı Kerim dersinde öğrendiği cüz ve hizip işaretleri ile içerik çerçevesinde yer alan secde işareti arasında benzerlik ilgisi yönüyle köprü kurulur.
KK.8.1.1
Kur’an-ı Kerim’i anlama ile ilgili kavramların tercüme, meal ve tefsir olduğu belirtilerek bu kavramlar açıklanır. İlgili kavramlar arasındaki ilişki belirlenir. Kavram açıklamalarının yanı sıra Kur’an-ı Kerim’in ana konuları hakkında kısa ve genel bilgiler verilir. Kavram açıklamaları yapılırken Frayer modeli, kavram haritaları ve kavram karikatürleri kullanılabilir. Öğrencilerin, konuyla ilgili düşüncelerini paylaşırken çember tekniğini kullanması sağlanarak kişi ve gruplarla iş birliği yapması (SDB.2.2) teşvik edilir. Öğrencilerin, ilgili kavramların manalarını ne kadar anladığını belirlemek amacıyla kelime ilişkilendirme testi, soru kutusu ve anlam çözümleme tablosu kullanılabilir. Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir. Bu sürecin değerlendirmesinde öğrencilerin bilgi toplamaya dair ihtiyacı fark etmesi (OB1) ve bilgileri toplayarak (OB1) sunum hazırlaması beklenir.
KK.8.1.2
Secde ayetlerini bulma konusu işlenirken secde kavramının ne olduğu hatırlatılır. Kur’an-ı Kerim’deki secde ayetlerini gösteren işaretin şekli ve secde ayeti bulunan yerler okunduğunda ne yapılması gerektiği hakkında bilgi verilir. Kur’an’daki secde ayetlerinin sayısı belirtilir ve bu ayetler hakkında genel bilgi verilir. Öğrenciler, secde ayetlerini okuduklarında ne yapmaları gerektiğiyle ilgili aile bireyleriyle konuşmaya teşvik edilerek aile içi ilişkilerini geliştirmeye (D2.3) yönlendirilir. Öğrencilerin ayet, cüz, hizip ve secde işaretlerini ayırt edip etmediklerini ölçmek için görsel eşleştirme testi kullanılabilir.
KK.8.1.3
Dil ve dudak harflerinin doğru bir şekilde öğrenilmesi ve telaffuz edilmesi gerektiği belirtilir. Harflerin seslendirilmesinde bilişsel çıraklık tekniği kullanılabilir. Bu süreçte harflerin, geçerli ve güvenilir dijital kaynaklar kullanılarak tekrar edilmesine imkân sağlanır. Sürecin değerlendirilmesinde dereceleme ölçeği ve kontrol listesinin yanı sıra yapılandırılmış grid, kısa cevaplı sorular ve boşluk doldurma soruları kullanılabilir.
KK.8.1.4
Öğrencilerin, Bakara suresinin 231-248. ayetlerini yüzünden okuması istenerek daha önce öğrendikleri tecvit ve mahreç kurallarını okudukları ayetler üzerinde uygulamaları sağlanır. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma becerisi kazandırılırken sınıftaki bütün öğrencilerin, öğretmenin belirleyeceği ayetleri veya sayfaları okuması ve okuyanları dinleyip takip etmesi beklenir. Söz konusu ayetler geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan da dinletilerek öğrencilerin okuyuşları desteklenebilir. Öğrencilerin öğrenme düzeyine göre tekrar çalışması yaptırılabilir. Bakara suresinin 231-248. ayetlerini yüzünden okumaya dair uygulamalar; öz değerlendirme formu, dereceleme ölçeği ve kontrol listesi ile değerlendirilebilir.
KK.8.1.5
Bakara suresinin 255. ayetinin anlamı, ismi ve önemi de dâhil edilerek açıklanır. Öğrencilerden Ayetelkürsi’nin anlamını incelemeleri istenir. Öğrencilerin, Ayetelkürsi’nin manasını ve okunduğu durumları göz önünde bulundurarak bu ayeti kendi hayatları için anlamlı hâle getirmesi sağlanır. Öğrencilerin söz konusu ayetin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi teşvik edilir. Bu süreçte din kültürü ve ahlak bilgisi ile Türkçe disiplinlerinden yararlanılır. Ayetin açıklaması yapılırken Allah’ın (cc) her şeyi görüp bildiği vurgulanarak doğru ve güvenilir olmanın (D6.2) önemi açıklanır. Ayetelkürsi’de geçen kürsü kavramı Frayer modeli kullanılarak açıklanabilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde tanılayıcı dallanmış ağaç ve açık uçlu sorulardan oluşan çalışma yaprağı kullanılabilir.
KK.8.1.6
Öğrencilerden Bakara suresinin 255. ayetini ezberlemeleri istenir. Ezber çalışmalarında bilişsel çıraklık tekniği kullanılabilir. Bu süreçte geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan yararlanılabilir. Öğrencilerin belirli bir yöntemle düzenli, odaklı ve gayretli bir şekilde yeteri kadar tekrar yaparak (E3.7) ayetleri doğru bir telaffuzla ezberlemesi sağlanır. Ezber çalışmaları sınıf ortamında ve koro hâlinde yapılabilir. Bu ayete “Ayetelkürsi” adı verildiği belirtilerek ayetin hangi durumlarda okunabileceği ile ilgili bilgi kartları hazırlanabilir. Bakara suresinin 255. ayetinin ezberden okunması ve seslendirilmesine yönelik uygulamalar, kontrol listesi ve gözlem formu aracılığıyla değerlendirilebilir.
Öğrencilerden öğrenme özelliklerine ve içerik çerçevesine göre afiş, rapor, sunum, blog yazısı gibi ürünlerden birini hazırlamaları istenebilir.
Öğrenciler, 5. sınıftan itibaren Kur’an-ı Kerim’le ilgili öğrendikleri bütün kavramları kullanarak bir kavram sözlüğü oluşturmaya teşvik edilebilir.
Öğrenciler, Nisa suresinin 122-147. ayetlerini yüzünden okumaya yönlendirilebilir.
Öğrencilerden Haşr suresinin 21-24. ayetlerini ezberlemeleri istenebilir.
Tercüme, meal, tefsir, secde ayetleri, dil ve dudak harfleri konuları işlenirken tablo veya bilgi görselleri kullanılabilir.
Farklılaştırılmış öğretimin destekleme boyutu; öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrara ihtiyaç duyan öğrenciler için içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamındaki uyarlamaları kapsar.