4. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ OKUYORUM
KK.7. 4.1. Kalkaleyi seslendirebilme
KK.7.4.2. Duha-Hümeze dahil sureleri yüzünden okuyabilme
KK.7.4.3. Hz. Musa’nın duasını yorumlayabilme
a) Hz. Musa’nın duasını inceler.
b) Hz. Musa’nın duasını kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Hz. Musa’nın duasını anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.
KK.7.4.4. Tebbet suresinin anlamını yorumlayabilme
a) Tebbet suresinin anlamını inceler.
b) Tebbet suresini kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Tebbet suresini anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.
KK.7.4.5. Tebbet suresini ezberleyebilme
Kalkale
Duha-Hümeze Dahil Sureler
Peygamber Duaları: Hz. Musa’nın Duası
Tebbet Suresi ve Anlamı
Öğrenme çıktıları; gelişim günlükleri, çalışma yaprağı, dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme formu, kavram haritası, dereceleme ölçeği, açık uçlu sorular, eşleştirme ve doğru-yanlış soruları, kontrol listesi ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak Hz. Musa’nın duasında öne çıkan mesajlarla ilgili bir poster hazırlamaları ve sunmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; görsel tasarım, açıklık, anlaşılırlık, hedef kitleye uygunluk ve özgünlük ölçütleri bulunan dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.
Öğrencilerin, peygamberlerin insanlara örnek olması için gönderildiğini bildiği; dua kavramını ve duanın insanın hayatına etkisini öğrendiği kabul edilmektedir.
Öğrencilerin İslam daveti sırasında Hz. Muhammed’in (sav) akrabalarıyla ilişkileri hakkında ön bilgileri evet-hayır kartlarıyla kontrol edilebilir.
Öğrencilere Hz. Muhammed’in (sav) tebliğde bulunurken neler yaşadığı sorularak Tebbet suresiyle ilgili ön bilgiler kontrol edilir.
Öğrencilerin Peygamberimizin hayatı dersinde öğrendiği Hz. Muhammed’in (sav) davet süreci ile içerik çerçevesinde yer alan Tebbet suresi arasında köprü kurulur.
KK.7.4.1
Kalkale kuralı açıklanarak Kur’an ayetlerinin bu kurala uygun şekilde seslendirilmesinin önemi vurgulanır. Kalkelenin ne olduğu, Kur’an-ı Kerim’den alınan örnekler üzerinden gösterilir. Kuralın bulunduğu örnekleri seslendirme çalışmalarında bilişsel çıraklık tekniği kullanılabilir. Bu süreçte geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan yararlanılabilir. Öğrencilerden kendi ilerlemesini takip etmesine ve kendini değerlendirmesine (SDB1.2) imkân veren gelişim günlükleri tutmaları istenebilir. Öğrencilere kalkale tecvit kuralını içeren kelimelerin olduğu bir çalışma yaprağı verilir. Öğrencilerden kalkale tecvit kuralının olduğu kelimeleri çalışma yaprağı üzerinde göstermeleri, kalkale tecvit kuralının özelliklerini ve okunuşuyla ilgili kuralları belirlemeleri istenir. Öğrenciler bu çalışmalar esnasında görev ve sorumluluklarını yerine getirerek kararlı davranır (D12.3). Ölçme ve değerlendirme sürecinde, eşleştirme, doğru-yanlış soruları ve kısa cevaplı soru türleri kullanılabilir.
KK.7.4.2
Öğrencilere güvenilir ve geçerli dijital materyaller üzerinden Duha, İnşirah, Tin, Kadir, Beyyine, Zilzal, Adiyat, Karia, Tekasür, Asr ve Hümeze sureleri dinletilir. Öğrencilerin daha önce öğrendikleri tecvit kurallarını uygulayarak bu ayetleri yüzünden okumaları sağlanır. Öğrenciler söz konusu ayetleri yüzünden okurken azimli ve kararlı olmayı, çalışmalarında aktif olmayı (D3.1) öğrenir. Öğrencilerin; üstlendiği görevi doğru ve zamanında yerine getirmesi, verdiği kararların ve eylemlerinin sonuçlarını üstlenmesine (E2.2) ilişkin süreçler aktifleştirilerek çalışmalarını sürdürmeleri sağlanır. Öğrencilerin öğrenme düzeyine göre tekrar çalışması yaptırılabilir. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma becerisi; öz değerlendirme formu, dereceleme ölçekleri ve kontrol listesi ile değerlendirilebilir.
KK.7.4.3
Hz. Musa’nın Taha suresinin 25-35. ayetlerinde yer alan duasının anlamı güvenilir ve geçerli kaynaklardan istifade edilerek açıklanır. Öğrencilerden söz konusu duanın anlamını incelemeleri istenir. Hz. Musa’nın duasının içeriği verilirken tevekkül kavramı açıklanır. Hz. Musa’nın Allah’ın (cc) yardımına güvenerek yaşadığı zorlukların üstesinden geldiğinden bahsedilir. Öğrenciler, yaşadığı zorlukları öğrenme için fırsat olarak görmeye (D12.3) teşvik edilir. Öğrencilerin her zaman Allah’ı (cc) hatırlayıp dua edilebileceğine ve peygamber dualarının günlük yaşama aktarılabileceğine değinilir. Öğrenciler bilgiler arasındaki ilişkileri belirler (TAB1.3.SB2), bilgi parçalarını birleştirerek özgün bir bütün oluşturur (OB1). Öğrencilerin, duanın manasını göz önünde bulundurarak bu ayeti kendi hayatları için anlamlı hâle getirmesi sağlanır. Öğrencilerin söz konusu ayetin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi teşvik edilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde açık uçlu sorular ve doğru-yanlış soruları, çıkış kartları, öğrencilerin duanın anlamını kendi cümleleriyle yazabilecekleri çalışma yaprağı kullanılabilir. Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili
öğrencilere geri bildirim verilir.
KK.7.4.4
Tebbet suresinin anlamı açıklanır. Öğrencilerden Tebbet suresinin anlamını incelemeleri istenir. Tebbet kelimesinin Hz. Muhammed (sav) ve onun şahsında İslam dinine düşmanlık eden Ebu Leheb ile tarihte ve günümüzde onun gibi davrananlar için kullanılan bir ifade olduğu belirtilir. Hz. Muhammed’in (sav) yaşadığı sıkıntılarla başa çıkma tecrübesi öne çıkarılarak öğrencilerin zorbalığa uğradığında bu durumla baş etmenin yollarını öğrenmesine (D8.4) fırsat verilir. Öğrencilere Ebu Leheb’in davranışlarının sonucu hatırlatılarak kendi aldıkları kararların bireysel ve toplumsal açıdan etki alanlarını ve çıktılarını sorgulamaları (SDB3.3) sağlanır. Öğrencilerin surenin okunduğu yerleri ve manasını öğrenerek sureyi kendi hayatı için anlamlı hâle getirmesi beklenir. Öğrencilerin, söz konusu surenin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi teşvik edilir. Bu süreçte peygamberimin hayatı, din kültürü ve ahlak bilgisi ile Türkçe disiplinlerinden yararlanılır. Ölçme değerlendirme sürecinde, açık uçlu sorular, eşleştirme ve doğru-yanlış soruları kullanılabilir.
KK.7.4.5
Öğrencilerden Tebbet suresini ezberlemeleri istenir. Ezber çalışmalarında bilişsel çıraklık tekniği kullanılabilir. Bu süreçte geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan yararlanılabilir. Öğrencilerin sureyi doğru telaffuz etmelerini pekiştirmek için tekrar etmeleri istenebilir. Ezber çalışmaları sınıf ortamında ve koro hâlinde yapılabilir. Surenin nerede okunabileceğine dair bilgi kartları hazırlanabilir. Öğrenciler, zihinsel ve bedensel yetilerini en iyi düzeyde kullanma ve gerekli çabayı gösterme (E3.2) konusunda teşvik edilerek öğrencilerden Tebbet suresini ezberden okuma becerisinin geliştirilmesi beklenir. Tebbet suresinin ezberden okunması ve seslendirilmesine yönelik uygulamalar, kontrol listesi ve gözlem formu aracılığıyla değerlendirilebilir.
Öğrencilerden öğrenme özelliklerine ve içerik çerçevesine göre afiş, rapor, sunum, blog yazısı gibi ürünlerden birini hazırlamaları istenebilir.
Öğrenciler, Nisa suresinin 95-121. ayetlerini yüzünden okumaya yönlendirilebilir.
Öğrencilerden Bakara suresinin 285-286. ayetlerini ezberlemeleri istenebilir.
Öğrencilerin Tebbet suresinde verilen mesajları belirleyerek slogan oluşturması ve bu sloganların kullanıldığı afişleri hazırlayarak sınıf panosunda sergilemesi teşvik edilebilir.
Farklılaştırılmış öğretimin destekleme boyutu; öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrara ihtiyaç duyan öğrenciler için içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamındaki uyarlamaları kapsar.
Kalkale konusu işlenirken tablo veya bilgi görselleri kullanılabilir. Bu kelimelerin seslendirilmesinde görsel ve işitsel materyallerden yararlanılabilir.