4. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ OKUYORUM

Bu temada öğrencilerin; tenvin ve sakin nunun hâllerini sınıflandırması, Yasin suresini yüzünden okuması, Hz. Yunus’un duasını yorumlaması ve Nas suresinin anlamını yorumlayıp okunuşunu ezberlemesi amaçlanmaktadır.
Ders Saati
16
Alan Becerileri
-
Kavramsal Beceriler
KB1. Ezberleme, KB1. Yüzünden Okuma, KB2.5. Sınıflandırma, KB2.14. Yorumlama
Eğilimler
E1.4. Kendine İnanma (Öz Yeterlilik), E3.2. Odaklanma
Programlar Arası Bileşenler
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri
SDB1.2. Kendini Düzenleme (Öz Düzenleme Becerisi), SDB2.2. İş Birliği, SDB3.1. Uyum
Değerler
D10. Mütevazılık, D12. Sabır
Okuryazarlık Becerileri
OB1. Bilgi Okuryazarlığı
Disiplinler Arası İlişkiler
Türkçe
Beceriler Arası İlişkiler
TAB4.2, SB7. Yazma
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenleri

KK.6.4.1. Tenvin ve sakin nunun hâllerini sınıflandırabilme
a) Tenvin ve sakin nunun hâllerini açıklar.
b) Tenvin ve sakin nunun hâllerini ayrıştırır.
c) Tenvin ve sakin nunun hâllerini tasnif eder.
ç) Kur’an-ı Kerim’de okuduğu bölümlerden izhar, ihfa veya iklabı etiketler.

KK.6.4.2. Yasin suresini yüzünden okuyabilme

KK.6.4.3. Hz. Yunus’un duasını yorumlayabilme
a) Hz. Yunus’un duasını inceler.
b) Hz. Yunus’un duasını kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Hz. Yunus’un duasının anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.

KK.6.4.4. Nas suresinin anlamını yorumlayabilme
a) Nas suresinin anlamını inceler.
b) Nas suresini kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Nas suresinin anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.

KK.6.4.5. Nas suresini ezberleyebilme

İçerik Çerçevesi

Tenvin ve Sakin Nunun Hâlleri: İzhar, İhfa ve İklap
Yasin Suresi
Peygamber Duaları: Hz. Yunus’un Duası
Nas Suresi ve Anlamı

Anahtar Kavramlar
ihfa, iklap, izhar, ilah, Melik, Rab
Öğrenme Kanıtları (Ölçme ve Değerlendirme)

Öğrenme çıktıları; dereceli puanlama anahtarı, gözlem formu, öz değerlendirme formu, kontrol listesi, dereceleme ölçeği, çalışma yaprağı, çıkış kartları, kısa cevaplı ve açık uçlu sorular, doğru-yanlış ve eşleştirme soruları, yapılandırılmış grid ve performans görevi kullanılarak
değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili bir soru çarkı oyunu tasarlamaları ve sunmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; veri toplama, verileri kaydetme, sınıflandırma, hedef kitleye uygunluk, özgünlük ve görsel tasarım (TAB4.2, SB7) ölçütleri bulunan dereceli puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu ile değerlendirilebilir.

Öğrenme-Öğretme Yaşantıları
Temel Kabuller

Öğrencilerin cezim, tenvin ve sakin nun tecvit kurallarını bildikleri, kıssa kavramının ne olduğunu öğrendikleri kabul edilmektedir.

Ön Değerlendirme Süreci

Öğrencilere cezim, tenvin ve sakin nun hakkında sorular yöneltilerek konuyla ilgili ön bilgiler kontrol edilir.

Köprü Kurma

Öğrencilerin 5. sınıf Kur’an-ı Kerim dersinde öğrendiği tenvin, cezim ve sakin nun ile içerik çerçevesinde yer alan tenvin ve sakin nunun hâllerine dair kurallar arasında seslendirme açısından köprü kurulur.
Öğrencilerin 2. temada öğrendikleri Hz. Yunus peygamber hakkındaki bilgileri ile içerik çerçevesinde yer alan Hz. Yunus’un duası arasında bağ kurulur.

Öğrenme-Öğretme Uygulamaları

KK.6.4.1
Tenvin ve sakin nunun hâllerinden izhar, ihfa ve iklap öğrencilere tanıtılır ve bunlara dair örnekler verilerek öğrencilerin bu tecvit kuralının okunuşuyla ilgili hükümleri fark etmeleri sağlanır. Tenvin ve sakin nundan sonra izhar, ihfa ve iklap harflerinin geldiği durumlarda bunların nasıl okunduğunu açıklamaları ve ayrıştırmaları için çalışma yaprağı kullanılır. Tenvin ve sakin nunun hâlleri; izhar, ihfa ve iklap olarak tasnif edilir. Tasnif yapılırken sınıflandırma şemalarından ve dijital içeriklerden istifade edilebilir. Öğrenciler tenvin ve sakin nunun hâllerinin yer aldığı alıştırma örneklerini sınıflandırırken kendi öğrenme durumunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapar (SDB1.2). Öğrencilere farklı örnekler gösterilerek izhar, ihfa ve iklabın doğru bir şekilde telaffuz edilmesi sağlanır. Tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili kurallar, Kur’an-ı Kerim’deki ayetler üzerinden tespit edilerek etiketlenir. Öğrencilere izhar, ihfa ve iklap tecvit kurallarının olduğu bir çalışma yaprağı verilebilir. Öğrencilerden bu tecvit kurallarının olduğu kelimeleri çalışma yaprağı üzerinde göstermeleri ve okunuşuyla ilgili kuralları belirlemeleri istenebilir. Öğrenciler, bu çalışmalar esnasında görev ve sorumluluklarını yerine getirerek kararlı davranır (D12.3). Öğrencilerin öğrenme kanıtlarında belirtilen performans görevini yapması sağlanabilir. Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir. Sürecin değerlendirilmesi amacıyla yapılandırılmış grid, eşleştirme, kısa cevaplı, açık uçlu soru türleri kullanılabilir.

KK.6.4.2
Öğrencilere Yasin suresi öğretmen tarafından okunur veya güvenilir ve geçerli dijital materyaller üzerinden dinletilir. Öğrencilerden, ilgili ayetleri daha önce öğrendikleri tecvit ve mahreç kurallarına uygun olarak okumaları istenir. Öğrencilerin, planlama ve yürütme becerilerine ilişkin kişisel inançlarından (E1.4) hareketle yüzünden okuma çalışmalarına devam edilir. Öğrencilerin öğrenme düzeyine göre tekrar çalışması yaptırılabilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde öz değerlendirme formu, dereceleme ölçeği ve kontrol listesi kullanılabilir.

KK.6.4.3
Hz. Yunus’un Enbiya suresi 87. ayetinde yer alan duasının anlamı güvenilir ve geçerli kaynaklardan istifade edilerek açıklanır. Öğrencilerden bu duanın anlamını incelemeleri istenir. Öğrencilerin Hz. Yunus hakkındaki bilgileri ile dua arasında köprü kurulur ve bu bilgiler sentezlenir (OB1). Dua etmenin önemine vurgu yapılarak peygamberlerin dualarının günlük yaşamdaki yerine dikkat çekilir. Öğrencilerin duanın manasını göz önünde bulundurarak bu ayeti kendi hayatları için anlamlı hâle getirmesi sağlanır. Öğrencilerin söz konusu ayetin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi teşvik edilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde çıkış kartları, öğrencilerin duanın anlamını kendi cümleleriyle yazabilecekleri çalışma yaprağı ile açık uçlu ve doğru-yanlış soru türlerinden oluşan çalışma yaprağı kullanılabilir.

KK.6.4.4
Nas suresinin anlamı Rab, ilah ve Melik kavramlarından bahsedilerek açıklanır. Bu kavramların içeriği hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler; kibirden uzak, saygılı, duyarlı ve yapıcı olmayı kapsayan davranışlar sergilemeye istekli olur (D10.2). Öğrencilerden Nas suresinin anlamını incelemeleri istenir. Öğrencilerin surenin okunduğu yerleri ve manasını öğrenerek sureyi kendi hayatı için anlamlı hâle getirmesi sağlanır. Öğrencilerin söz konusu ayetlerin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi teşvik edilir. Bu süreçte din kültürü ve ahlak bilgisi ile Türkçe disiplinlerinden yararlanılır. Ölçme ve değerlendirme sürecinde öğrencilerin gruplar hâlinde surede geçen kavramlardan birini araştırmaları ve bu araştırmanın sonucunu sınıfta sunmaları istenebilir. Bu çalışmalar esnasında öğrenciler yardımlaşma ve takım çalışmasının önemini fark eder (SDB2.2) ve diğer öğrencilerin araştırma sonuçlarını dinleyerek yeni bakış açılarını ve konuları öğrenmeye istekli olur (SDB3.1). Ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinde kavram haritası ile açık uçlu sorular ve doğru-yanlış sorularını içeren çalışma yaprağı kullanılabilir.

KK.6.4.5
Öğrencilerden Nas suresini ezberlemeleri istenir. Ezber çalışmalarında bilişsel çıraklık tekniği kullanılabilir. Bu süreçte geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan yararlanılabilir. Öğrencilerin söz konusu sureyi doğru telaffuz edebilmeleri için tekrar etmeleri istenebilir. Ezber çalışmaları sınıf ortamında ve koro hâlinde yapılabilir. Surenin nerede okunabileceğiyle ilgili bilgi kartları hazırlanabilir. Öğrenciler, zihinsel ve bedensel yetilerini en iyi düzeyde kullanması ve gerekli çabayı gösterme (E3.2) konusunda teşvik edilerek öğrencilerden Nas suresini ezberden okuma becerisinin geliştirilmesi beklenir. Nas suresinin ezberden okunması ve seslendirilmesine yönelik uygulamalar, kontrol listesi ve gözlem formu aracılığıyla değerlendirilebilir.

Farklılaştırma
Zenginleştirme

Öğrenciler, Nisa suresinin 7-23. ayetlerini yüzünden okumaya yönlendirilebilir.
İzhar, ihfa ve iklap konularıyla ilgili bilgi kartları hazırlanabilir.
Öğrencilere, Kur’an-ı Kerim’den belirlenen sureler veya bir bölüm dinlettirilir. Öğrencilerin dinleme esnasında not tutmalarına izin verilir ve öğrendikleri tecvitleri ayırt etmeleri sağlanabilir. Ders süresince alınan notlar sınıfta değerlendirilebilir.
Öğrencilerden Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber dualarını listelemesi istenebilir.

Destekleme

Öğrencilerden izhar, ihfa ve iklap konularıyla ilgili temel bilgilerin yer aldığı bilgi kartları oluşturmaları istenebilir.
Farklılaştırılmış öğretimin destekleme boyutu; öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrara ihtiyaç duyan öğrenciler için içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamındaki uyarlamaları kapsar.