3. TEMA: KUR’AN-I KERİM’İ ÖĞRENİYORUM
KK.6.3.1. Tenvin ve sakin nunun hâllerini sınıflandırabilme
a) Tenvin ve sakin nunun hâllerini açıklar.
b) Tenvin ve sakin nunun hâllerini ayrıştırır.
c) Tenvin ve sakin nunun hâllerini tasnif eder.
ç) Kur’an-ı Kerim’de okuduğu bölümlerden idgam mealgunne ve idgam bilagunneyi etiketler.
KK.6.3.2. Bakara suresinin 135-163. ayetlerini yüzünden okuyabilme
KK.6.3.3. Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili bilgi toplayabilme
a) Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili bilgi toplayacağı araçları araştırır.
b) Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili bilgileri bulur.
c) Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili ulaşılan bilgileri doğrular.
ç) Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili ulaşılan bilgileri kaydeder.
KK.6.3.4. Felak suresinin anlamını yorumlayabilme
a) Felak suresinin anlamını inceler.
b) Felak suresini kendi hayatı için anlamlı hâle getirir.
c) Felak suresinin anlamını değiştirmeyecek şekilde yeniden ifade eder.
KK.6.3.5. Felak suresini ezberleyebilme
Tenvin ve Sakin Nunun Hâlleri: İdgamlar
Bakara Suresinin 135-163. Ayetleri
Sureleri Tanıyorum: Ankebut Suresi
Felak Suresi ve Anlamı
Öğrenme çıktıları; çalışma yaprağı, öz değerlendirme formu, kavram haritası, dereceli puanlama anahtarı, kontrol listesi, dereceleme ölçeği, gözlem formu, 3-2-1 kartı, bilgi kartları, tanılayıcı dallanmış ağaç, açık uçlu sorular, kavram haritası ve performans görevi kullanılarak değerlendirilebilir.
Öğrencilerden performans görevi olarak tenvin, sakin nun, idgam mealgunne ve idgam bilagunne ile ilgili bir lap book (kat kat bilgi/sürpriz dosya) çalışması hazırlamaları ve sunmaları istenebilir. Yapılan çalışmalar; veri toplama, verileri kaydetme, sınıflandırma, özgünlük ve sunma ölçütleri bulunan dereceli puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu ile değerlendirilebilir.
Öğrencilerin; cezim, şedde ve tenvini bildikleri kabul edilmektedir.
Öğrencilerin idgam mealgunne ve idgam bilagunne ile ilgili ön bilgileri kum saati tekniğiyle kontrol edilebilir.
Öğrencilere bildikleri sure isimleri sorularak Ankebut suresi ile ilgili ön bilgileri kontrol edilebilir.
Öğrencilerin 5. sınıf Kur’an-ı Kerim dersinde öğrendiği harekeler ile içerik çerçevesinde yer alan tenvin arasında benzerlik açısından köprü kurulur.
Öğrencilerin örümcek ağı ile Ankebut suresinin 41. ayeti arasında bağ kurması sağlanır.
KK.6.3.1
İdgam mealgunne ve idgam bilagunne tecvit kurallarına dair örnekler verilerek öğrencilerin bu kuralların olduğu örneklerin okunuşuyla ilgili hükümleri fark etmeleri sağlanır. Tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili kuralları içeren örneklerin farklı durumlarda nasıl okunduğunu açıklamaları ve ayrıştırmaları için çalışma yaprağı kullanılır. Tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili kuralları içeren örnekler, harfler ve harekelerine göre tasnif edilir. Öğrencilerin tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili kuralları sınıflandırırken kendi öğrenme durumunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapması (SDB1.2) teşvik edilir. Öğrencilerin, tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili kuralları içeren farklı örnekleri doğru bir şekilde telaffuz etmesi sağlanır. Tenvin ve sakin nunun hâlleriyle ilgili kurallar, Kur’an-ı Kerim’deki ayetler üzerinden tespit edilerek etiketlenir.
Ölçme ve değerlendirme sürecinde yapılandırılmış grid, eşleştirme, kısa cevaplı soru türleri kullanılabilir. Öğrenme kanıtlarında verilen performans görevinin hayal gücünü kullanarak özgün bir şekilde yapılması sağlanabilir (E3.11). Performans göreviyle ilgili öğrencilere geri bildirim verilir.
KK.6.3.2
Öğrencilere güvenilir ve geçerli dijital materyaller üzerinden Bakara suresinin 135-163. ayetleri dinletilir. Öğrencilerin daha önce öğrendikleri tecvit kurallarını uygulayarak bu ayetleri yüzünden okumaları sağlanır. Öğrenciler söz konusu ayetleri yüzünden okurken azimli ve kararlı olmayı, çalışmalarında aktif olmayı (D3.1) öğrenir. Öğrencilerin öğrenme düzeyine göre tekrar çalışması yaptırılabilir. Öğrencilerin; üstlendiği görevi doğru ve zamanında yerine getirmesi, verdiği kararların ve eylemlerinin sonuçlarını üstlenmesine (E2.2) ilişkin süreçler aktifleştirilerek çalışmalarını sürdürmeleri sağlanır. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma becerisi; öz değerlendirme formu, dereceleme ölçekleri ve kontrol listesi ile değerlendirilebilir.
KK.6.3.3
Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili bilgi toplanacak araçlar araştırılır. Ankebut suresinin 41. ayetinde anlatılan ankebut ile ilgili bilgiler bulunur. Öğrencilerin bu bilgilerden hareketle Ankebut suresine neden bu ismin verildiğine dair bir çıkarımda bulunması sağlanır. Ankebut suresinin 41. ayetinde elde edilen bilgiler güvenilir ve geçerli kaynaklar aracılığıyla doğrulanır ve kaydedilir. Ankebut suresinin 41. ayetinde geçen veli kavramı açıklanır. Bu kavram açıklanırken putperestlerin inançlarının temelsizliği gösterilir. Bu kişilerin sadece Allah’tan (cc) bekleyebileceği yardım ve desteği O’ndan başkasından isteyerek içine düştükleri yanılgı örümcek yuvası benzetmesi üzerinden anlatılır. Örümcek ağının zayıf ve yıkılmaya müsait olduğu gösterilerek Allah’tan (cc) başkasına sığınmanın yanlışlığı vurgulanır. Veli kavramının tanımıyla birlikte öğrencilerin; söz, düşünce, inanç, duygu ve izlenimlerine göre harekete geçme gücünü kendinde bulması (D11.1) sağlanır. Örümcek ağının estetik ve fonksiyonel tasarımıyla ilişki kurularak öğrencilerin, nitelikli tasarımları ve çevresel güzellikleri takdir etmesi (D7.1) desteklenir. Ankebut suresinin 41. ayetinde verilen mesajlar, zihinsel haritalama tekniği ile öğrencilere aktarılabilir. Öğrenciler, Ankebut suresinin 41. ayetinde verilen mesajları keşfederek bilgiler arasında ilişkilere dayalı uyumlu bir bütün oluşturur (OB1). Ölçme ve değerlendirme süreçlerinde, 3-2-1 kartı, tanılayıcı dallanmış ağaç ile açık uçlu sorular kullanılabilir. Öğrencilerden performans görevi olarak Bakara suresinin 67-73. ayetleriyle ilgili bir dijital sunum hazırlamaları istenebilir. Hazırlanan sunum; içinde veri toplama, verileri kaydetme, içerik ve sunma ölçütlerinin bulunduğu dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilebilir.
KK.6.3.4
Felak suresinin anlamı, felak ve haset kavramlarının manalarına değinilerek açıklanır. Öğrencilerden Felak suresinin anlamını incelemeleri istenir. Haset kavramı açıklanırken kişinin kendisi için istemediği bir davranışı başkasına yapmaması (D5.2) gerektiğine değinilir. Öğrencilerin, surenin manasını göz önünde bulundurarak bu sureyi kendi hayatı için anlamlı hâle getirmesi sağlanır. Öğrencilerin söz konusu surenin anlamını suredeki bağlamından koparmadan kendi cümleleriyle ifade etmesi (TAB3.2.SB9) teşvik edilir. Bu süreçte Türkçe disiplininden yararlanılır. Surede geçen söz konusu kavramlar öğretilirken Frayer modeli kullanılarak açıklanabilir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde açık uçlu sorular ve doğru-yanlış sorularından oluşan çalışma yaprağı kullanılabilir.
KK.6.3.5
Öğrencilerden Felak suresini ezberlemeleri istenir. Ezber çalışmalarında tekrar yöntemi kullanılabilir. Bu süreçte geçerli ve güvenilir dijital kaynaklardan yararlanılabilir. Surenin ne zaman ve nerede okunabileceğine dair bilgi verilir. Öğrenciler, zihinsel ve bedensel yetilerini en iyi düzeyde kullanma ve gerekli çabayı gösterme (E3.2) konusunda teşvik edilerek Felak suresini ezberden okuma becerisinin geliştirilmesi beklenir. Ezber çalışmaları sınıf ortamında ve koro hâlinde yapılabilir. Felak suresinin ezberden okunması ve seslendirilmesine yönelik uygulamalar, kontrol listesi ve gözlem formu aracılığıyla değerlendirilebilir.
Öğrencilerin, Ankebut suresinin 41. ayetiyle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri drama, kompozisyon, şiir, sunum vb. ürünler oluşturmalarına fırsat verilebilir.
Öğrenciler, Al-i İmran suresinin 181-200. ayetlerini yüzünden okumaya yönlendirilebilir.
Öğrencilerin ünitede yer alan önemli kavramlarla ilgili karşılaştırma tablosu hazırlamaları ve sınıf panosunda sergilemeleri teşvik edilebilir.
Öğrencilerden Felak suresinde geçen kavramlarla ilgili deneme türünde bir metin yazmaları istenebilir.
Öğrenciler, Felak suresinde verilen mesajları belirleyerek slogan oluşturmaya ve bu sloganların yer aldığı afişleri sınıf panosunda sergilemeye yönlendirilebilir.
Öğrencilerden idgamlar konusuyla ilgili temel bilgilerin yer aldığı bilgi kartları oluşturmaları istenebilir.
Farklılaştırılmış öğretimin destekleme boyutu; öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrara ihtiyaç duyan öğrenciler için içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamındaki uyarlamaları kapsar.